O nouă analiză depistează toate virusurile cu care am fost infectaţi de-a lungul vieţii
Nimeni nu are cum să ştie sunt toate virusurile cu care a fost infectat de-a lungul vieții. Organismul uman dispune însă de o memorie imunologică, iar un nou test de sânge poate identifica organismele virale cu care sistemul imunitar a intrat în contact încă din primele zile de viață.
Noua analiză de sânge este momentan în perioada de testare, dar deja oferă o serie de date importante cu privire la cât de similare sunt sistemele imunitare ale oamenilor, indiferent de zonele geografice unde trăiește fiecare.
Organismul uman este dotat cu memorie imunologică, ceea ce înseamnă că avem celule imunitare care păstrează informații despre toate virusurile cu care am intrat vreodată în contact, informații ce sunt reactivate în cazul reapariției acestor infecții, pentru eliminarea lor rapidă, scrie Agerpres.
În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință au accesat această memorie imunologică a peste 500 de voluntari de pe patru continente. În primă instanță oamenii de știință au creat o "bibliotecă virală" dintr-o bază publică de date cu privire la secvențele proteice ale tuturor virusurilor cunoscute care pot infecta organismul uman. Într-o etapă ulterioară, părți de ADN viral, obținute în laborator, au fost introduse în microorganisme bacteriofage care au prezentat un marker al proteinelor care aparțin respectivului virus — proteine pe care sistemul imunitar uman le recunoaște dacă s-a întâlnit vreodată cu acel tip de virus.