O mare companie străină din România, acuzată că ar fi finanţat indirect ISIS şi Al-Qaida
Judecătorii parizieni au primit marți o plângere la adresa gigantului Lafarge, companie prezentă și pe piața românească, legat de rolul jucat de compania franceză în Siria, unde a deținut până în 2014 o fabrică de ciment.
Compania franceză Lafarge, cel mai mare producător mondial de materiale de construcții, este acuzată în instanță de două ONG-uri și de mai mulți foști angajați că a finanțat indirect Statul Islamic pentru că jihadiștii să permită funcționarea fabricii sale din Siria, scrie Le Monde.
Faptele incriminate ar fi avut loc în 2013-2014, înainte de fuziunea cu Holcim, iar fabrica se află la Jalabyia, în apropiere de Rakka, capitala Statului Islamic. Uzina a fost cumpărată înainte de declanșarea războiului civil, pentru circa 600 de milioane de euro, iar directorii, afirmă Le Monde, au încercat să o facă să funcționeze cu orice preț.
Ziarul francez susține că Lafarge ar fi susținut financiar indirect nu doar ISIS, ci și frontul al-Nusra, aripa siriană a al-Qaida, care cerea o taxă de trecere atât pentru angajații fabricii cât și pentru clienții care veneau să se aprovizioneze cu ciment, potrivit StirileProTV.ro.
Pentru a putea continua să opereze, uzina de ciment a francezilor se aproviziona cu materii prime de la intermediari locali, care cumpărau direct de la ISIS. Le Monde ar fi avut acces la mailuri trimise de directorii Lafarge din Siria care "demonstreaza aranjamente făcute de compania cu grupul jihadist pentru a continua producția până pe 19 septembrie 2014", data la care ISIS a preluat uzina.
Jurnaliștii susțin că aceste înțelegeri erau cunoscute la nivelul conducerii centrale de la Paris a companiei.
Lafarge nu a răspuns însă la acuzații, precizând doar că a deținut respectiva fabrică între 2010 și 2014. Plângerea depusă marți în instanță acuza Lafarge de "finanțarea terorismului", "complicitate la crime împotrivă umanității" și "complicitate la crime de razboi", dar și de alte fapte conexe. În ea sunt menționate și "condițiile de lucru execrabile", mergând până la răpirea unor angajați de către jihadiști, afirmă William Bourdon, avocat și fondatorul unuia dintre ONG-urile care au depus plângerea.
Atât Lafarge cât și compania elevetiană Holcim cu care a fuzionat anul trecut, activează în țara noastră. Lafarge este prezentă în România de peste 15 ani și are în prezent 40 de amplasamente industriale cu peste 1.000 de angajați sau colaboratori.