MENIU

O marcă legendară de telefoane mobile va dispărea de pe piețele din Europa

Un fost gigant al pieței de telefoane mobile va părăsi Europa. Foto/Profimedia

Un fost gigant de pe piața telefoanelor mobile va părăsi Europa, anunțând finalul unei epoci. Nokia pare să treacă printr-o a doua "apocalipsă", după cea din epoca Microsoft. Acum HMD i-a scos produsele din magazinul propriu în Europa.

HMD dădea semne în această direcţie încă de la început de an, când a renunţat la branding-ul Nokia pentru smartphone-uri în favoarea terminalelor branduite HMD.

Compania a continuat să vândă telefoane Nokia, fie smartphone-uri, feature phone-uri, dar şi tablete. Aparent s-a terminat stocul şi strategia se schimbă. Nu veţi mai găsi terminale branduite Nokia pe vreun site oficial HMD din Europa. Le găsiţi totuşi în Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, Australia şi Noua Zeelandă. Probabil odată ce se epuizează stocurile şi acolo vom vedea că ele dispar de pe site-uri.

Nokia nu trebuie confundată cu Nokia Networks, un jucător important pe piaţa telecom. Are o sumedenie de brevete şi a avut procese dure cu Apple, Samsung şi chiar a scos din  Europa o perioadă OPPO, Vivo, OnePlus prin procese. Recent s-a zvonit că Samsung ar vrea să cumpere această  companie. Cât despre Nokia ca producător de telefoane, numele acesta însemna mult în anii 1990 şi începutul anilor 2000.

Symbian a îmbătrânit rapid, Windows Mobile nu a fost o alegere inspirată, iar preluarea de către Microsoft a îngropat compania. Preluarea de HMD le-a dat speranţa fanilor, dar nu pare vreun orizont pentru vreun nou Nokia N95 sau măcar un Lumia 1020 prea curând.

Mai multe articole despre:
nokia auropa nokia hmd global