MENIU

O localitate din Iași intră în CARANTINĂ zonală de miercuri - Rata de infectare COVID-19 a urcat la 9

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a decis, marţi, carantinarea comunei Roşcani de miercuri, de la prima oră, pentru două săptămâni. Hotărârea a fost luată după ce rata cumulată a incidenţei COVID-19 a ajuns la aproape 9 la mia de locuitori. Astfel, satele Roșcani și 

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași așteaptă decizia șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, după ce a propus instituirea măsurii de carantină zonală, în comuna Roșcani, începând de miercuri, 17 martie 2021, de la ora 6.00, pentru o perioadă de 14 zile. 

Rata cumulată de infectare la două săptămâni este de 8,92 la 1.000 de locuitori.
 
Autoritățile din Iași au propus carantinarea comunei Roșcani de peste o săptămână și jumătate. Prefectura Iași informează că decizia a fost luată după creșterea alarmantă a ratei de infectare, de la peste 7 la mie, pe 4 martie, la aproape 9 în prezent, pe 16 martie.

Potrivit datelor transmise de Prefectură, incidenţa cumulată în comună a ajuns la 8,92 la mie și se impune carantinarea zonală, „riscul epidemiologic fiind foarte ridicat, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare şi unde se constată că riscul răspândirii infecţiei în comunitate nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate depăşeşte pragul stabilit de Institutul Naţional de Sănătate Publică”.

RESTRICȚIILE pentru localitatea Roșcani, județul Iași, propuse pentru următoarele 14 zile
 
1. Se interzice organizarea oricăror tipuri de evenimente în spații deschise sau închise, publice sau private;
2. Restaurantele și cafenelele (inclusiv terasele) se vor închide;
3. Operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc își vor suspenda activitatea;
4. Structurile de primire turistică (pensiuni, hoteluri) vor fi închise;
5. Nu se pot organiza spectacole, concerte;
6. Slujbele religioase pentru cununie, botez sau înmormântare se vor face cu maximum 16 persoane;
7. Accesul persoanelor în biserici pentru rugăciune individuală se va face respectând măsurile sanitare și distanța de 2m;
8. Slujbele religioase în aer liber se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5m între persoane;
9. Purtarea măștii de protecție, acoperind gura și nasul, este obligatorie în spațiile deschise și închise pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani;
10. Sunt interzise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ (activitatea didactică se desfășoară exclusiv online).
 
Deplasarea în afara locuinței și în afara perimetrului supus carantinei va putea fi făcută doar pentru motive justificate precum:
-scop profesional,
-asistență medicală,
-asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități și a copiilor,
-achiziționarea unor produse,
-deplasarea pentru activități agricole sau comercializarea produselor agroalimentare (prezentarea unui act doveditor),
-participarea la activități religioase.
 
Deplasarile se vor face în baza unei adeverințe de la angajator sau a legitimației de serviciu, respectiv în baza declarației pe propria răspundere.