O judecătoare a pus pe jar CSM printr-un record negativ: A amânat peste 40 de procese, într-o singură zi
O judecătoare din Iași a atins un adevărat record în România: Într-o singură zi, a amânat pe bandă rulantă 44 de procese. După ce presa locală a semnalat cazul, Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat și a trimis un comunicat prin care își prezintă decizia.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări cu privire la existenţa indiciilor săvârşirii unor eventuale abateri disciplinare de către judecătoarea Iuliana Garabet de la Judecătoria Iași, după ce presa locală a scris că a amânat zeci de dosare într-o singură zi.
„În temeiul dispozițiilor art. 45 din Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării de verificări, potrivit competențelor legale, cu privire la existenţa indiciilor săvârşirii unor eventuale abateri disciplinare de către un judecător din cadrul Judecătoriei Iaşi.
Potrivit presei locale, judecătoarea Iuliana Garabet a amânat cu câte o jumătate de an toate cele 44 de dosare pe care le avea pe lista ședinței din 15 aprilie 2024, invocând un motiv greu de deslușit.
Explicațiile date de către judecătoare au provocat confuzie în rândul celor implicați în proces:
„Având în vedere standardul transparenţei instituit de Declaraţia Universală a Drepturilor Omului proclamată de Adunarea Generală A Naţiunilor Unite la 10.12.1948, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, marja de apreciere recunoscută statelor, instanţa apreciază cauza în stare de amânare şi acordă termen de judecată la data de 30.09.2024, ora 09,00, pentru când se citează părţile cu menţiunea de a formula precizări cu privire la actele invocate, sub sancţiunea anulării cererii, prin raportare la art. 12 Cod de procedura civila’’, a motivat judecătoarea Iuliana Garabet.
Nu o singură dată, judecătoarea de la secția civilă a instanței ieșene a intrat în sala de judecată și a început ședința spunând „Azi nu judec nimic”, cetățenii fiind nevoiți să plece acasă.
Când ziariștii locali au solicitat conducerii Judecătoriei Iași o interpretare accesibilă publicului cu privire la motivul amânării zecilor de dosare, purtătorul de cuvânt, de asemenea magistrat, a încercat să o apere elegant pe colega sa.
„În esență, doamna judecător a invocat principii legale și norme internaționale care vizează asigurarea transparenței și drepturilor fundamentale ale părților implicate în procesul judiciar, care ar putea include nevoia de a acorda suficient timp părților pentru a se pregăti adecvat și pentru a formula precizări în legătură cu aspectele relevante ale dosarului în cauză’.