MENIU

O imagine din altă lume. Cea mai clară poză făcută vreodată pe o cometă

O imagine publicată recent, ce a fost realizată de sonda Rosetta în 2014, prezintă suprafaţa unei comete.

Imaginea are în centrul său structura geologică numită Seth ce se află unul dintre cei doi lobi ai cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko (67P/C-G). În momentul realizării fotografiei, Rosetta se afla la 28 de kilometri de centrul cometei, scrie Descopera.ro.

Imaginea publicată recent a fost aleasă şi procesată de către astronomul amatorJacint Roger Perez, ce a combinat trei imagini realizate de camera OSIRIS de pe sonda Rosetta. Conform Mail Online, „Seth” se află în partea stângă a fotografiei.

Structura reprezintă „una dintre zonele geologice de pe lobul mare al cometei”, a afirmat ESA. „Priveliştea din fundal prezintă zonele Babi şi Aker, ambele localizate pe lobul mare al cometei”, au adăugat astronomii ESA. Rosetta a realizat imaginea pe 22 septembrie 2014.

Doi ani mai târziu, sonda şi-a încheiat misiunea după ce s-a prăbuşit pe suprafaţa cometei. Misiunea istorică în valoare de 1,3 miliarde de dolari a fost încheiată oficial pe 30 septembrie 2016 în cadrul unei prăbuşiri controlate. Rosetta a fost prima sondă ce a ajuns pe o cometă.

Mai multe articole despre:
fotografie Rosetta Churyumov-Gerasimenko