MENIU

O furtună solară masivă, pe cale să ajungă pe Pământ: Aurore spectaculoase în weekend

Soarele a generat o erupție solară de clasă X, cea mai puternică categorie de erupții, care a provocat o pană radio temporară în unele zone din SUA și a lansat o ejecție de masă coronală (CME) ce se îndreaptă spre planeta noastră. Aceasta ar putea determina apariția unor aurore strălucitoare în acest weekend, potrivit celor de la Live Science.

Erupția a avut loc pe 1 octombrie și a fost generată de pata solară AR3842, situată în apropierea ecuatorului solar. Cu o magnitudine de X7,1, aceasta a fost a doua cea mai puternică erupție din cadrul ciclului solar 25, care a început în 2019. Cea mai intensă explozie a avut loc în luna mai, cu o magnitudine de X8,7, fiind cea mai puternică înregistrată în ultimii șapte ani.

Impactul erupției

Radiațiile emise de erupția de marți au reușit să penetreze scutul magnetic al Pământului, ionizând straturile superioare ale atmosferei și provocând o pană temporară de curent radio, afectând mari porțiuni din Oceanul Pacific, inclusiv Hawaii. Erupția a generat, de asemenea, o CME, un nor de plasmă și radiații care se deplasează cu viteze mari, așteptându-se să ajungă pe Pământ sâmbătă, 5 octombrie.

Impactul CME-ului va provoca o perturbare a magnetosferii, generând o furtună geomagnetică. Aceasta va permite particulelor solare să penetreze mai adânc în atmosferă, rezultând în apariția unor aurore vibrante, posibile chiar la latitudini mai joase decât cele obișnuite. O furtună geomagnetică similară a avut loc în luna august, după o erupție anterioară de clasă X.

Cea mai recentă erupție solară sugerează că am intrat în perioada maximului solar, vârful unui ciclu solar de aproximativ 11 ani. Acest maxim se produce înainte de inversarea completă a câmpului magnetic al Soarelui. Deși cercetătorii estimaseră inițial că acest maxim va începe anul viitor și va fi mai puțin activ, noile observații sugerează o activitate solară mult mai intensă și devreme.

Viitorul furtunilor geomagnetice

În lunile următoare, numărul furtunilor geomagnetice și al aurorelor ar putea crește pe măsură ce câmpul magnetic al Pământului se aliniază mai strâns cu vântul solar în jurul echinocțiului de toamnă. Restul maximului solar, care ar putea dura încă un an, ar putea aduce furtuni solare și mai devastatoare, asemănătoare cu evenimentul Carrington din 1859 — cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată. O astfel de furtună ar putea afecta grav infrastructura terestră, inclusiv rețeaua electrică, și ar putea distruge sateliții, provocând daune estimative de trilioane de dolari.

Rămâneți cu ochii pe cer în acest weekend, pentru că spectacolele de aurore pot oferi un adevărat spectacol vizual, dar este important să fim conștienți și de impactul pe care activitatea solară îl poate avea asupra tehnologiei noastre.