MENIU

O fotografie înspăimântătoare cu un terorist. Ce are la mână

Foto şocantă
Jihadistul cere condiţii mai bune de detenţie
Clericul urii

Jihadistul Abu Hamza, cunoscut sub denumirea de "Clericul urii", a apărut recent în faţa unei instanţe americane într-o ipostază înfiorătoare: cu un cârlig de pirat la mâna dreaptă. Jihadistul cere clemenţă şi vrea să scape de condiţiile de detenţie din SUA, solicitând să fie mutat în Marea Britanie.

Propovăduitorul urii, Abu Hamza a devenit celebru în Marea Britanie după ce a ajuns imam-ul moscheii din Finsbury Park, aflata in nordul Londrei, in 1997. Un an mai tarziu a ajutat la organizarea unei actiuni de luare de ostatici in Yemen. Dintre cei 16 prizonieri, in marea lor majoritate cetateni britanici, patru au murit in misiunea de salvare, dintre care trei englezi si un australian.

Hamza a aparut recent in fata unei instante americane intr-o ipostaza infioratoare: cu un carlig de pirat la mana dreapta si a cerut trasferul intr-o inchisoare din Marea Britanie, cu conditii mai bune avand in vedere starea sa de sanatate.

Fostul cleric a acuzat conditiile de detentie foarte dure, fiind plasat singur in celula, Avocatul sau a cerut Curtii Europene a Drepturilor Omului sa aprobe solicitarea clientului sau. Hamza a fost extradat in America dupa ce britanicii au incercat timp de zece ani sa-l scoata din Regat.

Clericul urii a creat în anul 2000 o celula terorista in SUA, in Bly, Oregon, trimitand voluntari si bani in Afganistan pentru a sprijini reteaua al Qaeda si pe talibani, Mai mult, in 2001, dupa aracurile de la 11 septembrie din America, s-a declarat un sustinator al lui Osama bin Laden.

In 2003 a fost deportat in Yemen, iar in 2004 arestat in SUA sub acuzatiile de conspiratie la luarea de ostatici, finantarea unor actiuni teroriste si organizarea unei grupari teroriste. In 2015 a fost inchis pe viata si incarcerat in inchisoarea de maxima siguranta din Florence, Colorado. El a negat acuzatiile care i-au fost aduse.

Abu Hamza s-a nascut in Egipt, in 1958, sub numele Mustafa Kamel Mustafa, fiind fiul unui ofiter naval si al unei directoare de scoala primara. Dupa ce a studiat inginerie civila, s-a mutat in Marea Britanie in 1979, cu o viza de student. Aici si-a cunoscut prima sotie, care i-a deschis calea spre islam.

Mai multe articole despre:
jihadist