MENIU

O fostă menajeră din România este acuzată de șantaj. Femeie nu-i dă pace unui bancher din Elveția care candidează la președinție

O femeie din România, fostă menajeră a ex-directorului general al Credit Suisse, Tidjane Thiam, se confruntă cu acuzația de șantaj în valoare de peste 500.000 de franci elvețieni. Procesul acesteia este programat pentru 6 august în orașul Meilen, Elveția.

Cum s-a întâmplat totul

Românca, în vârstă de 43 de ani, a fost angajată ca menajeră în vila lui Tidjane Thiam din Herrliberg, o zonă exclusivistă de pe malul lacului Zurich. Relația profesională dintre cei doi s-a încheiat brusc, iar în martie 2021, femeia a trimis un e-mail lui Thiam în care îi cerea suma colosală de 587.000 de franci elvețieni. În mesajul său, ea afirma că „nu vrea să-l rănească” și propunea să rezolve conflictele lor în schimbul acestei plăți. În caz contrar, a amenințat că va informa sindicatele și Comitetul Internațional Olimpic, unde Thiam era membru la acea vreme.

În loc să cedeze șantajului, Tidjane Thiam a alertat autoritățile. După ce a raportat incidentul poliției, cazul a fost preluat de sistemul judiciar elvețian. La procesul din Tribunalul districtual Meilen, procurorii cer o pedeapsă de șapte luni de închisoare cu suspendare pentru acuzațiile de tentativă de constrângere și extorcare, alături de o amendă de 1.200 CHF.

Cine este Tidjane Thiam

Tidjane Thiam, în vârstă de 61 de ani, are dublă cetățenie franceză și ivoriană. A ocupat funcția de CEO al Credit Suisse din 2015 până în 2020, perioadă în care banca a fost implicată într-o serie de controverse. În timpul mandatului său, Thiam a avut probleme legate de un incident de spionaj corporate, în care fostul său coleg de muncă, Iqbal Khan, a fost urmărit de detectivi. Cazul a avut un impact major asupra reputației sale și a condus la demisia sa din funcția de director general.

În prezent, Thiam se concentrează pe cariera politică. În decembrie 2023, a fost numit președinte al Partidului Democrat din Coasta de Fildeș (PDCI), un partid liberal de dreapta, și este considerat un potențial candidat pentru alegerile prezidențiale din 2025 din țara africană.