O fostă inspectoare școlară, condamnată definitiv la închisoare în dosarul "Mită la Bac"
Fosta inspectoare școlară adjunctă de la ISJ Cluj, Peter Tunde, a fost condamnată definitiv la închisoare, pentru fapte de corupție, după ce Curtea de Apel Cluj a respins, luni, apelul depus de aceasta la sentința Tribunalului Cluj, Peter Tunde fiind nemulțumită de pedeapsa de doi ani și șase luni de închisoare cu executare, aplicată de instanța de fond.
Curtea de Apel Cluj a menținut, astfel, pedeapsa inițială și a depus ca din durata de 2 ani și 6 luni să se scadă perioada de arest preventiv și arest la domiciliu. Tot la termenul de luni, Curtea de Apel Cluj a respins și apelul denunțătorului din dosar, care va rămâne cu pedeapsa de un an și șase luni de închisoare cu suspendare.
„În şedinţa publică de astăzi, 27.04.2015, în cauza privind pe PETER TÜNDE ILONA CSILLA şi PERŞA VASILE-FELICIAN, Curtea de Apel Cluj a hotărât respingerea , în baza art. 421 pct. 1 lit. b) C.p.p., ca nefondată a apelurilor declarate de inculpaţi împotriva Sentinţei penale nr. 41 din 28 ianuarie 2015 a Tribunalului Cluj. De asemenea, în baza art. 424 alin 2,3 C .p.p., s-a dispus deducerea din durata pedepsei aplicate inculpatei PETER TÜNDE ILONA CSILLA, durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu de la 01 09 2014 la zi.Sentinţa este definitivă.”, se arată într-un comunicat al Curții de Apel Cluj.
Fostul adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Peter Tunde, a fost condamnat,în 28 ianuarie 2015, de Tribunalul Cluj, la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influență în formă continuată.
„Instanța a dispus executarea unei pedepse de 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influență în formă continuată și interzicerea unor drepturi pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei inițiale din care se scade perioada arestului preventiv și arestului la domiciliu, dar se menține arestul la domiciliu. Instanța a dispus și confiscarea specială a sumei de 10.300 de euro, bani proveniţi din infracțiune și menține măsura sechestrului asupra unui imobil, până la adunarea sumei de 8.700 de euro și 650 de lei pentru confiscare specială. Sentința nu este definitivă, poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare”, a spus atunci pentru Vocea Transilvaniei, Simona Trestianu, purtător de cuvânt al Tribunalului Cluj.
În aceeași cauză, instanța a dispus și condamnarea denunțătorului lui Peter Tunde la o pedeapsă de 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de 2 ani de zile, pentru cumpărare de trafic de influență, interzicerea unor drepturi pe o perioadă de 2 ani de zile și prestare de muncă în folosul comunității timp de 60 de zile lucrătoare.
Peter Tunde a fost inspector adjunct al ISJ Cluj până în septembrie 2014, când a fost prinsă în flagrant în timp ce primea o sumă de bani ca să intervină, prin influența pe care o avea, pe lângă membrii comisiei de Bacalaureat, pentru favorizarea unor candidați. Peter Tunde a fost atunci arestată preventiv, iar ministrul Educației a dispus imediat eliberarea sa din funcția de conducere pe care o deținea.
Peter Tunde a fost reținută de procurorii DNA, în urma unui flagrant, la începutul lunii septembrie 2014, iar o zi mai târziu a fost arestată preventiv de Tribunalul Cluj.
În motivarea arestării preventive, magistrații arătau la acea vreme că Peter Tunde a intervenit de mai multe ori pe lângă membrii comisiei de bacalaureat, să acorde note mai mari unor candidați și ar fi încercat să fraudeze și examenul de titularizare.
Peter Tunde a fost eliberată din funcția de inspector școlar adjunct în 2 septembrie 2014, ziua în care a fost arestată preventiv, potrivit VoceaTransilvaniei.ro.