MENIU

O femeie de 95 de ani a fost electrocutată de poliție pentru că avea asupra ei un cuțit

Azil de batrani

O femeie în vârstă de 95 de ani cu demenţă este în stare critică după ce ar fi fost electrocutată de două ori de poliţie într-un incident petrecut la un azil de bătrâni, caz ce a provocat indignare în Australia, relatează BBC. 

Ofiţerii au fost chemaţi la Yallambee Lodge din Cooma după ce s-a raportat că Clare Nowland, în vârstă de 95 de ani, purta un cuţit.

Incidentul a stârnit proteste, din cauza a ceea ce avocaţii spun că a fost un răspuns disproporţionat.

Şeful poliţiei din New South Wales (NSW) a declarat că împărtăşeşte îngrijorările comunităţii, iar o anchetă este în curs de desfăşurare.

Clare Nowland a fost electrocutată cu un pistol cu electroşocuri în piept şi în spate miercuri, în jurul orei locale 04:00, a declarat pentru BBC un prieten de familie, Andrew Thaler.

Ea este tratată la spital după ce a suferit o fractură de craniu şi o hemoragie cerebrală deoarece a căzut în timpul incidentului, a spus el.

Familia ei este deja îndurerată, deoarece nu se aşteaptă ca ea să supravieţuiască, a adăugat el.

"Familia este şocată, este confuză... iar comunitatea este indignată".

"Cum se poate întâmpla aşa ceva? Cum se explică acest nivel de forţă? Este absurd".

Poliţia din NSW a lansat o investigaţie privind incidentele critice, iar comisarul Karen Webb a declarat că gândurile ei sunt alături de familia femeii.

"Înţeleg şi împărtăşesc preocupările comunităţii şi vă asigur că tratăm această problemă cu cea mai mare seriozitate", a spus ea.

Grupurile comunitare, inclusiv Consiliul pentru libertăţi civile din NSW şi People with Disability Australia (PwD), au criticat răspunsul poliţiei.

"Ori este o femeie de 95 de ani foarte agilă, în formă, rapidă şi intimidantă, ori există o lipsă de discernământ foarte slabă din partea acelor ofiţeri de poliţie", a declarat preşedintele PwD, Nicole Lee, pentru Australian Broadcasting Corporation.

"Avea nevoie de cineva care să de-escaladeze situaţia cu ea şi să vorbească cu ea şi să o trateze cu compasiune şi timp şi nu cu electroşocuri."

Căminul de bătrâni, care este administrat de Snowy Monaro Regional Council, a fost deschis în 1995 şi se ocupă de rezidenţi cu "nevoi mai mari", potrivit site-ului său.

Jeff Morgan, directorul operaţional al consiliului, a declarat presei locale că personalul a respectat procedurile şi a făcut ceea ce era necesar în acele circumstanţe

Mai multe articole despre:
electrocutat politie azil de batrani