MENIU

O familie de români a ajuns la spital după consumul de caș contaminat. DSP a depistat bacterii periculoase în piață

O familie din Focșani a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) cu toxiinfecție alimentară după ce a consumat caș de oaie cumpărat din Piața Agroalimentară din Focșani. În urma verificărilor efectuate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, s-au descoperit bacterii periculoase atât în produsul vândut, cât și la stâna de unde provenea acesta, a anunțat instituția marți.

Detalii despre incident

În cadrul anchetei epidemiologice desfășurate în urma focarului de toxiinfecție alimentară, s-a constatat că, pe 23 iunie 2024, un membru al familiei a achiziționat caș de oaie din Boxa Lactate din Piața Moldovei Focșani. Familia, compusă din mamă, tată și fiu, a consumat produsul în jurul orei 13:30. La aproximativ două ore după masă, toți membrii familiei au prezentat simptome specifice toxiinfecției alimentare: febră, frisoane, cefalee, vertij, vărsături, crampe abdominale și diaree. Aceștia s-au prezentat la UPU și au fost internați în secția de Boli Infecțioase până la data de 25 iunie 2024.

Descoperirile DSP Vrancea

Atât în probele recoltate din cașul achiziționat de familie, cât și la stâna de unde provenea, au fost identificate bacterii periculoase. „Echipa DSP a verificat domiciliul pacienților și Piața Moldovei, de unde a fost cumpărat cașul, pentru a recolta probe de sanitație și o probă din cașul de oaie. S-a efectuat și un control la stâna de unde provenea produsul lactat. Toate cele șapte teste de sanitație (suprafețe de lucru, vitrină frigorifică, cântar, cuțit, mâini) au arătat depășiri ale parametrilor microbiologici, fiind identificate bacterii coliforme și stafilococ coagulazo-pozitiv. În proba de caș de oaie s-au găsit stafilococ coagulazo-pozitiv, enterobacteriacee și alte colonii", au precizat reprezentanții DSP Vrancea.

Deficiențe grave la Administrația Piețelor Focșani

DSP Vrancea a constatat și abateri grave în organizarea activității de comercializare a produselor lactate de către Administrația Piețelor Focșani. Printre acestea se numără lipsa lucrărilor de igienizare și specializarea personalului de curățenie, dar și depozitarea brânzei de oaie în vestiarul personalului de curățenie. 

„Cele mai grave abateri constatate sunt totuși cele privind organizarea activității de comercializare a acestor produse de către Administrația Piețelor Focșani. În Piața Moldovei s-au constatat: lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii în vitrinele frigorifice, curățenia insuficientă în zona adiacentă boxelor și vitrinelor frigorifice, efectuată de personalul de curățenie al Administrației Pieței, lipsa produselor biocide necesare pentru dezinfectarea suprafețelor și pavimentelor, personalul de curățenie nu a urmat cursurile de igienă, oficiul pentru prelucrarea ustensilelor de curățenie necesită lucrări de igienizare (lavoar insalubru, pereți și pavimente insalubre), lipsa serviciilor de dezinfectare și deratizare, în vestiarul personalului de curățenie a fost găsită o ladă frigorifică cu brânză de oaie congelată, cu acceptul administrației pieței", susțin reprezentanții DSP Vrancea.

Sancțiuni și măsuri de remediere

În urma controalelor, DSP Vrancea a amendat Administrația Piețelor Focșani cu 39.000 de lei, în timp ce producătorul și comerciantul au primit o amendă de 8.600 lei. De asemenea, s-au dispus măsuri de remediere a deficiențelor constatate, care trebuie implementate imediat și menținute permanent.