MENIU

O doză SUPLIMENTARĂ de vaccin Johnson & Johnson ar avea o eficacitate de 94%. ANUNȚUL făcut de reprezentanții companiei

Vaccinare antiCovid / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

O a doua doză de vaccin anti-Covid-19 Johnson & Johnson (J&J), numită doză de rapel, ar putea deveni realitate curând. Compania britanico-suedeză a anunțat zilele acestea că administrarea unei a doua doze a vaccinului său împotriva noului coronavirus, la două luni după prima doză, a crescut eficacitatea acestuia la 94% în Statele Unite, în cazul formelor moderate şi grave de boală. La polul opus, o singură doză de vaccin J&J are o eficacitate de 70%.

Datele vin în ajutorul argumentării solicitării J&J adresate autorităţilor de reglementare americane pentru autorizarea unui rapel, chiar dacă producătorul farmaceutic susţine durabilitatea vaccinului său într-o singură doză, ca instrument de reducere a pandemiei globale, relatează G4Media. ro.

Preşedintele american Joe Biden susţine administrarea rapelurile pe fondul creşterii numărului de spitalizări ca urmare a infecării cu varianta Delta, mai contagioasă, a COVID-19. J&J, singurul producător al unui vaccin într-o singură doză aprobat în SUA, s-a aflat în tot acest timp sub presiunea de a oferi dovezi referitoare la eficacitatea unei doze suplimentare.

”Compania are acum dovezi generate că un rapel creşte protecţia faţă de Covid-19”, a declarat dr. Paul Stoffels, directorul ştiinţific al J&J, într-un comunicat remis presei.

Efectele secundate provocate de administrarea a două doze au fost comparabile cu cele văzute în studiile clinice pentru o singură doză de vaccin.

Datele trebuie evaluate şi de specialişti independenţi, urmând a fi făcute publicate cel mai probabil în lunile următoare.

Până în momentul de față, doar Pfizer/BioNTech au depus suficiente date la autorităţile de reglementare pentru a evalua dacă poate fi aprobat un rapel.