MENIU

O cercetătoare chineză, arestată după ce s-a refugiat în consulatul de la San Francisco

cercetătoare chineză, arestată în SUA

O cercetătoare chineză a fost arestată după ce s-a refugiat în consulatul țării sale de la San Francisco, a anunţat, vineri, un înalt responsabil american, citat de AFP. Suspecta ar fi ascuns legăturile cu armata Chinei pentru a obţine viza americană.

Cu o zi înainte, ministerul american al Justiţiei anunțase inculparea recentă pentru ”fraudă la regimul vizelor” a patru persoane, suspectate că au ”minţit cu privire la apartenenţa lor la armata chineză”. Trei dintre ele au fost deja arestate.

”Una dintre aceste persoane era căutată până noaptea trecută, găsind refugiu la consulatul din San Francisco”, a spus, vineri, un responsabil al ministerului mai multor jurnalişti.

Această persoană, care ar purta numele de Juan Tang, este o specialistă în tratamente împotriva cancerului și lucra, din ianuarie, într-un laborator al Universităţii din California. Din actul acuzării reiese că anchetatorii au descoperit fotografii cu ea în uniformă şi au stabilit că lucra pentru un spital militar chinez.

Cercetătoarea este ”reţinută preventiv şi va compărea pentru prima dată în faţa unui tribunal în cursul zilei”, a menționat ministerul, subliniind că ”aceste cazuri de spionaj economic, care fac obiectul inculpărilor, nu sunt decât partea vizibilă a aisbergului”. În plus, suspecta nu dispune de imunitate diplomatică.

Anunțul autorităților americane vine într-un context tensionat cu China. Marți, Washingtonul a dat termen trei zile Beijingului pentru a-şi închide consulatul de la Houston, Texas, acuzat că este o ”placă turnantă a spionajului şi furtului de proprietate intelectuală”. În replică, autorităţile chineze au anunțat închiderea consulatului american de la Chengdu, din sud-vestul ţării, notează Agerpres.

Mai multe articole despre:
cercetatoare chineza arestata sua san francisco