O boală periculoasă veche, pe punctul de a reveni. Cum se ia
Variola, o boală mortală eradicată în 1977 ar putea reveni, în condițiile în care gheața din tundra siberiană se topește, iar virusul este eliberat din cadavrele îngropate în zonă.
Boala a fost, în trecut, una dintre cele mai temute din lume. Aproape 30% din populație a contractat virusul și a murit, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Acum, pericolul a revenit, întrucât gheața se topește, expunând cadavrele celor care au pierit în urma acestei boli.
Cele mai frecvente simptome sunt febra și erupții pe piele, umplute cu puroi, potrivit independent.co.uk. Presa din Rusia scrie că, recent, 24 de persoane s-au îmbolnăvit și sunt internate în spital.
Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni, potrivit Wikipedia.org. Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și au căzut victime acestei boli două milioane. În același an Organizația Mondială a Sănătații a desfășurat o campanie intensă de vaccinare și de informare a opiniei publice cu privire la această boală. În 1977, variola a fost total eradicată; de atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.
Variola se localizează în vasele de sange mici de piele, in gura si gat. În piele, rezultatul este o erupție maculo-papular caracteristică urmata de basicute umplute cu lichid. Variola majoră, o boală mult mai grava, are o rată de mortalitate globală de 30-35%. Variola minora provoacă o formă mai ușoară de boală (de asemenea, cunoscut sub numele de alastrim, cottonpox, milkpox, whitepox, și mâncărime cubanez), care ucide aproximativ 1% din victimele sale. Complicații pe termen lung, datorita infectiei Variolei majore, includ cicatrici caracteristice, de obicei pe fata, care apar în 65-85% din supraviețuitori. Orbirea e rezultatul unor ulceratii corneene si cicatrici, și deformarile la nivelul membrelor din cauza artritei si osteomielitei sunt complicații mai puțin frecvente, observate la aproximativ 2-5% din cazuri.