O analiză de sânge îţi spune dacă eşti în pericol să mori în următorii cinci ani
Un studiu realizat de cercetători din Finlanda și Estonia a stabilit că unii biomarkeri din sânge pot determina riscul de mortalitate pentru persoane care par sănătoase, a relatat miercuri postul finlandez de televiziune YLE, preluat de Xinhua.
Cercetătorii au analizat cu tehnica spectroscopiei mostre de sânge prelevate de la 17.000 de finlandezi și estoni și au măsurat 106 biomarkeri pentru a verifica dacă vreunul dintre aceștia poate fi asociat cu riscul de deces.
Biomarkerii sunt molecule biologice prezente în sânge sau alte fluide din organism, precum și în țesuturi care pot semnala un proces anormal sau o boală. Nivelul în care este prezent un biomarker anume poate indica riscul unui pacient de a face o boală sau răspunsul probabil la un tratament, explică Xinhua.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele care prezintă în sânge niveluri ridicate din patru biomarkeri — albumina plasmatică, glicoproteina acidă afla-1, lipoproteină VLD (de densitate foarte scăzută) și citratul — se confruntă cu un risc semnificativ sporit de a muri în următorii cinci ani.
"Credem că în viitor vor putea fi folosiți acești markeri pentru a-i identifica pe acei oameni care aparent sunt sănătoși, dar de fapt suferă de afecțiuni grave, și pentru a-i ghida către tratamentul potrivit", a afirmat dr. Johannes Kettunen, de la Universitatea Helsinki.