Nurcile infectate cu COVID-19 din Olanda, sacrificate de frica transmiterii coronavirusului
Fermele de nurci din Olanda vor începe sacrificarea animalelor din cauza suspiciunii că animalele infectate cu coronavirus ar putea transmite infecția la oameni. Este primul caz de transmitere a SARS-CoV-2 de la animale la om din momentul izbucniri ipandemiei în China. Deocamdată, animalele au scăpat cu viață, după ce decizia Guvernului olandez a fost amânată în instanță după reclamațiile grupurilor pentru protecția animalelor. Decizia finală urmează să fie luată la începutul săptămânii.
Au fost depistate zece nurci infectate, la zece astfel de ferme din Olanda, care cresc animalele pentru blană, au anunțat autoritățile olandeze, potrivit RADOR.
„Toate fermele de creștere a nurcilor unde s-a depistat infecția vor fi curățate, iar la fermele unde nu sunt cazuri de infecție nu se va aplica această măsură”, a declarat Frederique Hermie, purtătoarea de cuvânt a autorității sanitare din domeniu.
Guvernul olandez a dispus miercurea trecută sacrificarea a zece mii de nurci după ce a concluzionat că fermele afectate ar putea acționa ca un depozit de infecție.
După o zi însă, mai multe grupuri pentru protecția animalelor au reușit să amâne, în instanță, sacrificarea până luni, 8 iunie, când își vor susține cauza în fața judecătorilor, potrivit Euronews.
În aprilie, nurcile din Olanda au fost infectate prin transmitere de la îngrijitorii din ferme, iar în luna mai autoritățile au depistat două cazuri în care oamenii au fost, la rândul lor, infectați de la nurcile bolnave.
Acesta este singurul caz cunoscut de transmitere a infecției de la animal la oameni de la momentul izbucnirii pandemiei, în China.
Peste 6.013 de oameni au murit în Olanda până duminică din cauza COVID-19 și cel puțin 47.574 au fost contaminați.
Procedura de sacrificare se realizează prin administrarea de gaz asupra nurcilor-femele și a puilor, personalul din ferme purtând echipament special de protecție.
Corpurile nurcilor vor fi trimise ulterior la o unitate specială, iar fermele vor fi dezinfectate. Grupurile care se opun comerțului cu blană de nurcă susțin că epidemia este un motiv în plus pentru închiderea tuturor fermelor de creștere a nurcilor.
„Cerem tuturor celor 24 de țări din întreaga lume care permit, încă, funcționarea fermelor de creștere a nurcilor, să facă rapid o evaluare și să țină cont de situația din Olanda”, a declarat Clair Bass, director executiv al Humane Society International.
Potrivit grupului, China, Danemarca și Polonia sunt cei mai mari producători de nurci, înregistrând anual 60 de milioane de nurci sacrificate.
Potrivit Federației Olandeze a Fermierilor de Animale cu blană, există 140 de ferme de nurci doar în Olanda, care exportă anual blană în valoare de 90 de milioane de euro.
Purtătoarea de cuvânt a federației, Wim Verhagen, a declarat că sacrificarea „a fost foarte greu acceptată de fermieri”, când animalele infectate prezentau semne vizibile de boală. Guvernul olandez a decis compensarea fermierilor afectați de dispoziția sacrificării animalelor.