MENIU

Numele parlamentarilor UDMR Laszlo Borbely şi Rozalia Biro, în dosarul vicepreşedintelui CJ Bihor

<p>Numele parlamentarilor UDMR Laszlo Borbely şi Rozalia Biro, &icirc;n dosarul vicepreşedintelui CJ Bihor</p>

Numele parlamentarilor UDMR Laszlo Borbely şi Rozalia Biro apar în dosarul de corupţie al vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor. Cei doi au, însă, calitate de martori.

Laszlo Borbely şi colega sa de partid ar fi fost interceptaţi în timp ce vorbeau despre susţinerea intereselor unei firme. Compania ar fi sprijinită de baronul Alexandru Kiss, urmărit penal pentru fapte de corupţie.

Din probele anchetatorilor reiese că vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor ar fi apelat la viceprimarul din Oradea, Rozalia Biro, în speranţa că îşi va rezolva interesele de afaceri. Aceasta ar fi discutat la telefon cu deputatul Laszlo Borbely despre susţinerea intereselor unei firme care administra groapa de gunoi din Oradea.

"BORBELY: Servus, Rozi! Am uitat să-ţi spun. M-a sunat acest Miklossy Feri, că voi trebuie să daţi un răspuns la Ministerul Finanţelor, în legătură cu ceva plăţi. Ştii, acele...

BIRO: Da. Ştiu. Sigur că da. Am vorbit cu el înainte de a veni. (...) Şi am rămas înţeleşi că vineri vine, o scriem... Şi aşa vom face că, prima dată, o punem sub nasul lui Bolojan (Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea - n.r.), care nu vrea s-o semneze. Dacă nu vrea atunci, când nu va fi acolo, în prima zi, eu am s-o semnez. Păi, asta este."

Anchetatorii au ajuns astfel la concluzia că viceprimarul din Oradea, Rozalia Biro, l-ar fi sprijinit pe Alexandru Kiss, în contextul în care era partenera acestuia de afaceri şi îi era şi subordonată pe linie politică.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, a fost trimis în judecată sub control judiciar, pentru luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani şi abuz în serviciu, infracţiuni prin care ar fi creat un prejudiciu de 6 milioane de euro. Concret, acesta ar fi conceput, împreună cu omul de afaceri Beneamin Rus şi cu alte persoane, un mecanism pentru a obţine ilegal bani. Mai mult, ar fi intervenit pentru ca o anumită firmă să obţină contractul pentru construirea şi exploatarea gropii de gunoi din Oradea.