MENIU

Numărul românilor ce muncesc legal în Marea Britanie s-a dublat în ultimul an

Statisticile cu privire la lucrătorii români înregistrați în Regatul Unit arată o creştere cu peste 220% a numărului acestora în ultimele 12 luni, potrivit publicației britanice „The Daily Mail”.

După ridicarea ultimelor restricții pe piața forței de muncă în Uniunea Europeană, când s-a oferit acces deplin muncitorilor români și bulgari în Marea Britanie, s-a înregistrat un adevărat val de solicitări către sistemul de asigurări sociale britanic, scrie ziarul britanic, citat de Agerpres.

Acest fenomen a dat apă la moară criticilor că Marea Britanie a devenit un ''magnet pentru imigranți'', mai ales că datele statistice subminează în continuare acţiunile premierului David Cameron, care speră să reducă imigrația netă la câteva zeci de mii de persoane pe an.

Din ianuarie anul trecut încoace, lucrătorii din România și Bulgaria au posibilitatea de a-și găsi un loc de muncă în Marea Britanie ca orice alt cetățean al Uniunii Europene. La data ridicării restricțiilor  - 1 ianuarie 2014 -  David Cameron aprecia că nivelul imigrației dinspre cele două țări este 'rezonabil'.

În prezent, se constată o creștere masivă a numărul celor care au primit dreptul de munci în Marea Britanie. În martie anul acesta, 152.363 de români dețineau permise de muncă în Marea Britanie, față de doar 47.116 în 2014, în creștere cu 223%.

Numărul bulgarilor cu permise de muncă pe teritoriul britanic era de 40.476, în creștere cu 128% față de anul anterior. Pe a treia poziție se află lucrătorii italieni, al căror număr a sporit cu 37% față de acum 12 luni.

Alte date statistice arată că numărul românilor și al bulgarilor care au sosit în Marea Britanie în 2014 s-a dublat față de anul anterior, ajungând la 46.000, dintre care doar 35.000 ar fi venit pentru a munci.

Pentru a-și atinge obiectivele în privința reducerii imigrației nete, premierul David Cameron a dispus ca fiecare ministru să ia măsuri suplimentare, inclusiv cu privire la accesul la beneficii sociale, locuințe și sistemul de sănătate britanic.

Totuși, dacă sute de mii de oameni vin în Marea Britanie pentru a munci, în special din Uniunea Europeană, nu se poate face mare lucru pentru a-i opri.

În total, 824.154 de persoane din întreaga lume s-au înregistrat ca lucrători în Marea Britanie până în martie, cu 37% mai multe decât anul trecut.