Număr uriaş de europeni, afectaţi de recenta breşă de securitate de la Facebook
Recenta breşă de securitate anunţată de reţeaua de socializare Facebook ar fi afectat circa 5 milioane de europeni din totalul celor 50 de milioane de conturi compromise, a precizat marţi pentru AFP comisarul european pentru Justiţie, Vera Jurova.
Problema, care a fost "reparată" joi, potrivit cofondatorului reţelei de socializare Mark Zuckerberg, a permis piraţilor digitali să ajungă la informaţiile prezente pe pagina de profil a utilizatorilor (nume, gen, oraş etc).
"Voi şti mai multe în câteva ore sau câteva zile, dar după datele pe care le avem, cinci milioane de europeni au fost afectaţi din totalul de 50 (de milioane), ceea ce reprezintă un număr incredibil", a spus Jurova, interpelată cu ocazia unei reuniuni europene desfăşurate la Luxemburg.
Atacul informatic de mare amploare asupra Facebook a reaprins criticile împotriva reţelei de socializare, vizată de mai multe controverse, în special în ceea ce priveşte protecţia datelor personale.
"Este o întrebare pentru liderii (Facebook), să ştim dacă aceştia sunt stăpâni pe situaţie", a răspuns Jurova, întrebată despre o eventuală pierdere a controlului asupra gigantului american.
Dimensiunile companiei "o fac foarte greu de gestionat, dar trebuie ca acest lucru să se întâmple deoarece colectează date personale şi câştigă sume enorme utilizând viaţa noastră personală drept marfă,'' a adăugat comisarul.
Vera Jurova a spus că anunţarea rapidă a breşei de către Facebok demonstrează că noile reguli europene referitoare la protecţia datelor personale, intrate în vigoare în acest an, funcţionează.
Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR) oferă autorităţilor europene noi puteri de control şi de sancţiune în cazul încălcării prevederilor sale de către companiile care colectează date personale.
Argumentele în favoarea GDPR au fost întărite de un alt scandal recent care a vizat colectarea datelor personale ale utilizatorilor de Facebook de către Cambridge Analytica, un institut de consultanţă politică americano-britanic, incident petrecut în timpul alegerilor prezidenţiale americane din 2016.
Compania poate fi amendată cu o sumă de până la 4% din cifra de afaceri anuală mondială dacă nu respectă regulile, printre care şi informarea în maximum 72 de ore despre eventualele breşe de securitate.