Nuclearelectrica a renunțat, oficial, la parteneriatul cu China pentru reactoarele de la Cernavodă
Consiliul de Administraţie al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A a fost mandatat, vineri, să iniţieze procedurile privind încetarea negocierilor cu o companie din China ce ar fi urmat să construiască și să opereze reactoarele 3 și 4 ale centralei de la Cernavodă.
Decizia a fost luată în Adunarea Generală ordinară şi extraordinară a acţionarilor, potrivit unui coumincat publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.
Aceeași adunare a decis mandatarea Consiliului de Administraţie al SNN "să iniţieze procedurile/demersurile/acţiunile privind încetarea negocierilor cu China General Nuclear Power Corporation, precum şi încetarea efectelor juridice (prin acordul părţilor, denunţare etc) a următoarelor documente: "Memorandumul de Înţelegere privind dezvoltarea, construirea, operarea dezafectarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă (MoU), şi respectiv a Acordului Investitorilor în formă preliminară".
Decizia era previzibilă, în condițiile în care chiar ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunțat la finalul lunii mai că negocierile cu partenerul chinez trenează, deja, de 7 ani, iar în noul context geopolitic parteneriatele cu Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană sunt mai importante.
Parteneriatul dintre Nuclearelectrica şi grupul chinez a debutat în noiembrie 2015 prin semnarea unui memorandum în valoare de 6,5 miliarde euro pentru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit Agerpres. În 2017, statul român a reluat negocierile cu China General Nuclear Power Corporation privind construirea la Cernavodă a reactoarelor 3 şi 4 de tip CANDU 6, cu o putere instalată de câte 700 MW.
Nuclearelectrica acoperă aproximativ 20% din totalul producţiei cu unităţi dispecerizabile din România.