MENIU

Nuclearelectrica a chemat AIEA în România ca să verifice amplasarea centralei cu reactoare modulare mici, prima în Europa - Recomandări urgente

Nuclearelectrica a chemat AIEA în România ca să verifice amplasarea primei centrale reactoare modulare mici din Europa - Recomandări urgente

Nuclearelectrica a solicitat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să efectueze o misiune în România pentru a evalua procesul de selecție a amplasamentului primului SMR din Europa, la Doicești, în județul Dâmbovița.

Nuclearelectrica a anunțat că a solicitat AIEA să vină în România într-o misiune SEED (Site and External Events Design) pentru a evalua procesul de alegere a primului amplasament pentru o centrală cu reactoare modulare mici (SMR), de la Doicești, județul Dâmbovița. Nuclearelectrica a explicat că a făcut această cerere pentru a avea un proiect SMR foarte sigur și robust în România, pentru o evaluare obiectivă, independentă și de specialitate.

Misiunea SEED a AIEA a avut loc la finalul lunii august și a durat trei zile. Potrivit Nuclearelectrica, misiunea a evaluat modul în care România a desfășurat procesul de selecție a amplasamentului pentru SMR în raport cu standardele de securitate nucleara ale AIEA, inclusiv impactul potențial al unor evenimente externe asupra unui amplasament, cum ar fi tsunami, cutremure și inundații etc. Echipa misiunii a fost formată din trei experți din Germania, Turcia și Regatul Unit.

În baza Acordului NuScale-Nuclearelectrica pentru implementarea tehnologiei NuScale SMR în România până la sfârșitul acestui deceniu și a grantului de 1,2 milioane de dolari acordat de USTDA, Nuclearelectrica a realizat evaluarea potentialelor amplasamente și a selectat Doicești, Dâmbovița, ca amplasament preferat. În iunie 2022, Nuclearelectrica a primit un grant în valoare de 14 milioane dolari americani de la Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA) pentru a pregăti un studiu preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modular de mici dimensiuni la Doicești.

Reactoarele SMR sunt construite pentru a înlocui termocentralele pe cărbuni. Prima centrală electrică NuScale va avea 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an, potrivit anunțului Nuclearelectrica (SNN).

„Am invitat AIEA pentru a realiza misiunea SEED fiind o prioritate pentru noi să construim în România un proiect SMR de ultimă generație, în deplină conformitate cu cele mai înalte standarde de securitate”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica. 

„Este important ca potențialele riscuri externe să fie identificate din timp pentru a permite luarea în considerare și evaluarea adecvată a măsurilor de protecție care pot fi necesare”, a declarat Paolo Contri, șeful echipei de analiză și șeful Diviziei pentru Evenimente Externe din cadrul Departamentului de Securitate Nucleara și Siguranță Nucleară al AIEA. 

AIEA a făcut mai multe recomandări pentru a optimiza selecția amplasamentului, care sunt deja puse în aplicare, mai precizează SNN.

Principalele recomandări ale AIEA pentru amplasarea centralei cu reactoare modulare mici (SMR), de la Doicești:

– Toate datele să fie colectate într-un raport sumar de selecție a amplasamentului, în conformitate cu recomandările emise în Ghidul de securitate SSG-35 al AIEA, pentru a oferi un sprijin trasabil pentru deciziile ulterioare și pentru fazele de evaluare a amplasamentului.
– Să se aplice o abordare graduală adecvată pentru tehnologia specifică selectată pentru SMR care urmează să fie implementată pentru a îndeplini obiectivele generale de securitate. Au fost furnizate orientări privind abordarea de clasificare a AIEA.
– Să se pună în aplicare o eventuală etapă suplimentară de colectare de date pentru procesul de selecție – prin investigații și monitorizări suplimentare limitate – pentru amplasamentele preferate, ca soluții de rezervă, axate pe criteriile de selecție cele mai diferentiatorii.

România a informat apoi că AIEA că în perioada următoare vor fi efectuate evaluări aprofundate suplimentare ale sitului de la Doicești și că abordează în mod activ recomandările misiunii SEED a AIEA pentru a sprijini această activitate.

Misiunile SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape de dezvoltare a unui program nuclear, inclusiv în ceea ce privește revizuirea selecției amplasamentului, evaluarea amplasamentului și proiectarea structurilor, sistemelor și componentelor, luând în considerare potentiale riscuri externe și interne specifice amplasamentului.