MENIU

Nu mai mâncaţi noaptea! De ce este acest obicei mai nesănătos decât se credea

<p>Nu mai m&acirc;ncaţi noaptea! De ce este acest obicei mai nesănătos dec&acirc;t se credea</p>

Cercetătorii de la Strasbourg au descifrat mecanismele moleculare aflate la originea tulburărilor legate de un regim alimentar neregulat. Ceasurile noastre biologice sunt calate pe un ritm de 24 de ore, cu o perioada de activitate în timpul zilei şi de repaos pe durata nopţii. Ceasul central, sensibil la lumină, se află în inima creierului. Rolul lui este esenţial: el reglează anumite funcţii biologice, sincronizează alte ceasuri, numite periferice, şi controlează organele.

Se ştie deja că alimentaţia în timpul nopţii perturbă bună funcţionare a organismului. Iar o echipa de la IGBMC din Strasbourg a aflat şi de ce se întâmplă aşa. Pentru a înţelege mai bine cum acţionează ceasurile periferice, oamenii de ştiinţă au folosit şoareci de laborator, supuşi unui ritm alimentar decalat şi au analizat consecinţele biologice ale acestei schimbări.

Astfel, s-a observat o nepotrivire temporară între aportului alimentar şi necesarul energetic. Când organismul nu primeşte alimente când are nevoie, el eliberează acizi graşi în sânge pentru a produce energie, dar care, unii dintre ei, reacţionează în mod neadecvat.

"Rezultatul studiului arată de ce persoanele care lucrează noaptea, continuând să mănânce şi ziua, prezintă tulburări metabolice. Pentru a le evita, ele trebuie să se alimenteze cu precădere pe durata nopţii. Şi invers, cei care au o activitate normală trebuie să mănânce ziua şi să se culce cu stomacul pe jumătate gol, pentru a avea un somn cât mai liniştit", a subliniat profesorul Pierre Chambon, coordonatorul studiuliu.

Sursa: incomemagazine.ro