MENIU

Nu ai luat BAC-ul? Nicio problemă, te poți înscrie la FACULTATE și fără diploma de BACALAUREAT

Absolvenții claselor a 12-a care au susținut examenul de BACALAUREAT, dar nu au reușit și nu vor reuși să obțină notă de trecere nici în sesiunea din toamnă, trebuie să știe că se pot înscrie la FACULTĂȚI și fără a promova examenul de BACALAUREAT. 

Una dintre universitățile care primesc absolvenți fără diplomă de bac este Universitatea Hyperion care, anunță, de asemenea, că elevii care, pe parcursul primului an de studiu, reușesc să promoveze bacalaureatul își pot continuă studiile în cadrul unei facultăți, în anul II.

Universitatea de Vest "Vasile Goldiș" din Arad va organiza o sesiune de admitere pentru această categorie de absolvenți, iar programa postlicealelor va cuprinde discipline care se studiază în anul I de facultate, în proporție de 50%.

Școala Postliceală "Danubius" din Galați, din cadrul universității cu același nume, își așteaptă candidații pentru a se înscrie la cele două specializări:

Asistent de gestiune în unități de cazare și alimentație
Asistent medical generalist

Universitatea Artifex din București anunță înscrierile pentru Școală Postliceala Artifex pentru calificările:

agent fiscal
asistent de gestiune
funcționar bancar
tehnician activități comerciale
agent comercial și agent de turism

Universitatea Ecologică din București, de asemenea, va organiza studii postliceale pentru absolvenții fără bacalaureat, unde taxa de școlarizare va fi de 1700 lei pe an.


Universitatea 'Constantin Brancuși' din Târgu-Jiu pune la dispoziția candidaților un colegiu cu 14 specializări, cu o cifră de școlarizare de 630 de locuri.

Și Universitatea "Constantin Brâncoveanu" din Pitești a înființat Colegiul Universității "Constantin Brâncoveanu", adresat tot absolvenților care, momentan, nu dispun de diplomă de bacalaureat.

Universitatea "Dimitrie Cantemir" din Târgu-Mureș pune la dispoziția tinerilor cursuri în cadrul Colegiului de studii postliceala, având specializări din domenii că:

drept
finanțe-bănci
geografia turismului
economia comerțului, turismului și serviciilor
psihologie

Școala postliceală din cadrul Universității Bogdan-Vodă din Cluj-Napoca scoate la concurs 400 de locuri pentru absolvenții de liceu fără bac din domenii precum:

medicină
finanțe-bănci
contabilitate
turism
administatie

Universitatea Româno-Germană din Sibiu oferă mai puține locuri decât universitatea menționată anterior, și anume 175 pentru specializări că:

asistent de gestiune
tehnician în activități economice
agent comercial
asistent de gestiune transporturi
asistent manager
organizator de conferințe, congrese, târguri și expoziții
asistent de gestiune în unități de cazare și alimentație

Singura universtitate de stat care va înregistra la cursuri absolvenți care nu au reușit să obțină diplomă de bacalaureat este Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, având specializări că:

tehnician agricol
cadastrictic
veterinar
horticultor.

 

Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”  organizează admitere fără a fi necesară diploma de BAC.

71,4%: rata de promovare în prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2017 (înainte de contestaţii)

Rata de promovare înregistrată de absolvenţii care au susţinut probele acestui examen este de 71,4% (cu 4,7% peste rata de promovare din aceeaşi sesiune a anului trecut - 66,7%). Mai exact, au promovat 91.754 de candidaţi dintr-un total de 128.503 candidaţi prezenţi. În funcţie de anul şcolar în care au absolvit studiile liceale, 86.813 candidaţi promovaţi provin din promoţia 2016-2017 (77,8%, rată de reuşită din cei prezenţi), iar 4.941 de candidaţi provin din promoţiile anterioare (29,1%, rată de reuşită). S-au înregistrat 97 de medii de 10 (în creștere comparativ cu prima sesiune din 2016 - 56).

„Este un rezultat bun, însă este foarte important să avem în vedere și candidații care se vor prezenta la sesiunea a doua, în luna august. Trebuie, de asemenea, să discutăm aplicat structura acestui examen în viitoarea lege a educației”, a declarat ministrul Liviu Marian Pop.

Din totalul celor 135.513 candidaţi înscrişi, s-au prezentat 128.503 candidaţi (111.544 din promoţia 2016-2017 şi 16.959 din promoţiile anterioare). Precizăm că 7.010 candidaţi au absentat, în timp ce 36.570 de candidaţi au fost declaraţi respinşi (24.631 din promoţia curentă, respectiv 11.939 din promoţiile anterioare). Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 179 de candidaţi. Aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale Bacalaureatului.

Procente de promovare peste 80% s-au înregistrat în judeţele Sibiu (83,73%). Bacău (83,54%), Iași (82,91%) şi Cluj (82,75%). Rata de promovare în Capitală este de 74,09%. Judeţele în care ratele de promovare au fost sub 55% sunt Ilfov (42,24%), Giurgiu (50,7%) și Teleorman (53,95%).

 

Precizăm că nota minimă de promovare, pentru fiecare disciplină, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.

Rezultatele (înainte de contestaţii) au fost afişate astăzi, 5 iulie, la ora 12:00, atât la centrele de examen, cât şi pe pagina web dedicată, bacalaureat.edu.ro. Contestaţiile pot fi depuse tot astăzi, între orele 16:00 şi 20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice luni,10 iulie.