MENIU

NOUL COD PENAL: Contradicţii în CSM pe tema prevederilor privind interceptările

<p>Livia Stanciu, preşedonta Instanţei Supreme</p>

NOUL COD PENAL. Prevederile din noul Cod Penal privind interceptările au provocat discuţii în contradictoriu în CSM. Preşedintele Instanţei Supreme, Livia Stanciu, şi procurorul general Tiberiu Niţu nu sunt de aceeaşi părere.

NOUL COD PENAL. Consiliul Superior al Magistraturii a discutat astăzi controversatele prevederi privind interceptarea convorbirilor. Preşedintele Instanţei Supreme, Livia Stanciu, a declarat, înaintea şedinţei CSM, că articolul din Codul Penal referitor la interceptări cauzează anumite probleme. Reacţia vine după ce, ieri, Guvernul a decis ca problema să fie tranşată de Parlament.

"Dovada faptul ca a fost trecut prin proiect de lege, fiind trecut pentru a fi discutat in Parlament, din punctul meu de vedere exista probleme", a declarat Livia Stanciu, întrebată dacă există probleme cu prevederile privind interceptările.

Procurorul-general Tiberiu Niţu nu este de aceeaşi părere în ceea ce priveşte interceptările telefonice şi ambientale. Asta deşi Direcţiile Anticorupţie şi de Criminalitate Organizată şi Terorism, din subordinea sa, au altă viziune.

"Cetatenii sa stie ca actualul Cod de Procedură Penală nu impiedica aceste interceptari. Dar in afara de interceptari sunt si alte necorelari, le dorim sa fie rezolvate urgent. În materia interceptarilor, din punctul nostru de vedere, nu sunt probleme de niciun fel. Se pot rezolva. Ca pot fi facute clarificari, e altceva", a spus Tiberiu Niţu.

Subiectul interceptărilor a fost pasat de Guvern Parlamentului, iar până la luarea unei decizii finale va mai dura. Pe de altă parte, CSM îi cere lui Crin Antonescu, preşedintele Comisiei de Revizuire a Constituţiei, să respecte indicaţiile Comisiei de la Veneţia. Mai exact, CSM cere să fie consultat în ceea ce priveşte modificarea legii fundamentale.