MENIU

Noua variantă de coronavirus: Ce știm despre ea și cât de eficiente sunt vaccinurile deja dezvoltate?

Noua variantă de coronavirus: Ce știm despre ea și cât de eficiente sunt vaccinurile deja dezvoltate pentru a lupta cu aceasta?

Răspândirea rapidă a unei noi variante de coronavirus stă la baza introducerii unor reguli stricte de urgență de nivelul patru pentru milioane de englezi, restricții mai dure privind perioada de Crăciun în Anglia, Scoția și Țara Galilor, precum și în alte țări care au pus Marea Britanie pe lista “neagră”, emițând inderidicții de călătorie înspre și dinspre această țară. Apare însă întrebarea: cum s-a ajuns la această formă a virusului în unele părți ale Angliei în doar câteva luni și cât de tare ar trebui să ne îngrijorăm din cauza noi mutații?

Consilierii guvernamentali din Marea Britanie care urmăresc evoluția noii tulpini a coronavirusului au încredere „moderată” că aceasta este mai capabil să se transmită decât alte variante dezvoltate până în prezent de acest virus, scrie BBC.

Cercetările se află, ce-i drept, într-un stadiu incipient, conțin incertitudini uriașe și o listă lungă de întrebări fără apararent fără niciun răspuns.

După cum știm deja, virușii prezintă mutații tot timpul. Tocmai de aceea este vital să ne concentrăm atenția asupra schimbării comportamentului virusului.

Prima dintre întrebările care ne apar în minte este de ce cauzează îngrijorare această variantă a coronavirusului.

În acest sens, există trei ipoteze care luate împreună ne atrag atenția pentru că ne duc către concluzia că mutația duce către un virus care se poate răspândi mult mai ușor.

Iată care sunt cele 3 ipoteze:

  • Noua versiune înlocuiește rapid alte versiuni ale virusului
  • Are mutații care afectează o parte a virusului care ar putea fi importantă
  • Unele dintre aceste mutații au demonstrat deja în cadrul testelor din laborator o creștere a capacitatății virusului de a infecta celulele

Cu toate astea, nu putem vorbi încă despre o certitudine absolută. Noile tulpini pot deveni mai frecvente pur și simplu prin faptul că se află la locul potrivit, la momentul potrivit, cum ar fi și cazul Londrei, care a avut restricții de gradul 2 până de curând.

Instituirea unor restricții de gradul 4 este justificată în condițiile reducerii răspândirii acestei noi variante. "Sunt necesare experimente de laborator, dar doriți să așteptați săptămâni sau luni (pentru a vedea rezultatele și să luați măsuri pentru a limita răspândirea - n.r.)? Probabil că nu în aceste circumstanțe", a declarat prof. Nick Loman, de la Covid-19 Genomics UK Consortium.

Cât de repede se răspândește noua variantă de coronavirus?

Ce știm sigur este că noua tulpină a fost detectată pentru prima dată în luna septembrie a acestui an. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile de infectare cu COVID-19 din Londra erau cu noua variantă, iar lucruile au evoluat, infectarea atingând aproape două treimi din cazuri la jumătatea acestei luni.

În plus, noua variantă a ajuns să domine rezultatele testelor în unele centre, cum ar fi laboratorul Milton Keynes Lighthouse.

Cât de departe s-a răspândit?

Se crede că varianta a apărut fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o țară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutațiile coronavirusului.

Această nouă variantă poate fi găsită în Marea Britanie, cu excepția Irlandei de Nord, dar este foarte concentrată în Londra, sud-estul și estul Angliei.

Datele de la Nextstrain, care au monitorizat codurile genetice ale probelor virale din întreaga lume, sugerează că acele cazuri din Danemarca și Australia au venit din Marea Britanie. Olanda a raportat și ea cazuri similare.

Au mai apărut astfel de mutații până acum?

Răspunsul este afirmativă. Virusul care a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, China, nu este același pe care îl veți găsim în majoritatea colțurilor lumii.

Mutația D614G a apărut în Europa în luna februarie și a devenit forma dominantă la nivel global a virusului.

O alta, numită A222V, s-a răspândit în toată Europa și a fost legată de vacanțele de vară ale spanilolilor.

Ce știm despre noile mutații?

O analiză inițială a noii variante a fost publicată și identifică 17 modificări potențiale importante. Astfel, se pare că au existat modificări ale proteinei spike - aceasta este cheia pe care virusul o folosește pentru a debloca ușa către celulele corpului nostru.

O mutație numită N501Y modifică cea mai importantă parte a vârfului (țepii virusului), cunoscut sub numele de „domeniul de legare a receptorilor”.

În acest caz, țepul face primul contact cu suprafața celulelor corpului nostru. Orice schimbări care facilitează pătrunderea virusului în interiorului corpului este probabil să-i ofere un avantaj.

Cealaltă mutație - H69 / V70, în care o mică parte a vârfului este îndepărtată, a apărut de mai multe ori înainte, inclusiv în cazului deja faimos al nurcilor infectate.

De unde a venit?

Această nouă variantă a suferim mutații extreme. O posibilă explicația și, totodată, cea mai probabilă este aceea că varianta a apărut la un pacient cu un sistem imunitar slăbit care nu a reușit să învingă virusul. În schimb, corpul său a devenit un teren propice pentru a apărea o mutație la nivelul virusului.

Face această mutație infecția mai mortală?

Nu există dovezi care să sugereze că acest lucru ar fi adevărat, fapt pentru care acest aspect va trebui monitorizat.

Cu toate acestea, doar creșterea transmisiei în rândul populației ar fi suficientă pentru a provoca probleme grave spitalelor și asta pentru că dacă se va dovedi că noua variantă duce la infectarea mai raidă a mai multor  oameni, acest lucru ar duce, la rândul său, la mai mulți oameni care au nevoie de tratament spitalicesc.

Vor funcționa vaccinurile împotriva noii variante?

Aproape sigur da, sau cel puțin deocamdată răspunsul rămâne pozitiv, și asta deoarece toate cele trei vaccinuri de vârf dezvoltate până în prezent (Pfizer, Moderna și Oxford Zeneca) dezvoltă un răspuns imun împotriva vârfului existent.

Vaccinurile antrenează sistemul imunitar pentru a ataca mai multe părți diferite ale virusului, astfel încât, chiar dacă o parte a vârfului a suferit mutații, vaccinurile ar trebui să funcționeze în continuare.

"Dar dacă lăsăm să se adauge mai multe mutații, atunci puteți începeți să vă faceți griji", afirmă experții.

"Acest virus se află pe o cale de a scăpa vaccinului, a făcut primii pași în acest sens", susține un altul.

Scăparea de sub incidența vaccinului se întâmplă atunci când virusul se schimbă, astfel încât evită efectul complet al vaccinului și continuă să infecteze oamenii, iar acesta poate fi, de fapt, cel mai îngrijorător element din tot ceea ce se întâmplă în prezent cu virusul.

În plus, să nu uităm că această variantă este doar cea mai recentă care arată că virusul continuă să se adapteze pe măsură ce infectează tot mai mulți dintre noi.

Acest lucru ne-ar pune într-o poziție similară gripei, în care vaccinurile trebuie actualizate periodic. "Din fericire, vaccinurile pe care le avem sunt foarte ușor de modificat", a spus a prof. David Robertson, de la Universitatea din Glasgow

Mai multe articole despre:
mutatie coronavirus