Noua Lege a educației: Ce prevederi rămân neschimbate
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți, cu privire la proiectul noii Legi a educaţiei, că ministerul urmează să intervină "cu propria viziune coerentă, corelată cu solicitările care vor veni din sistem", până în acest moment, nemodificând nici măcar "o virgulă". Totodată, nu este exclus ca proiectul să rămână până la final, în procent de 40%, 50%, 60%-90%. În acest sens, ministrul Educației a precizat că "sunt lucruri pe care actuala lege le conține și și-au dovedit viabilitatea: clasa pregătitoare să rămână la școală, examenul de admitere în liceu, fără să fie suprapus peste Evaluarea Națională.
"El va putea să rămână până la final, în procent de 40%, 50%, 60%-90%. Cert este că sunt lucruri pe care actuala lege le conține și si-au dovedit viabilitatea: clasa pregătitoare să rămână la școală, examenul de admitere în liceu - pe care sub nicio formă nu o să-l suprapunem peste Evaluarea Națională. Dacă în sistem vor fi solicitări majore de schimbare a modului de acces în liceu, o să vedem, dar în niciun caz ambele variante, în niciun caz și Evaluare Națională și Admitere, pentru că Evaluarea Națională este o formă de admitere. Vom lua în considerare și posibilitatea unei evaluări la clasa a X-a", a spus Sorin Cîmpeanu.
În ceea ce privește manualele, Cîmpeanu a precizat că, la solicitarea editorilor, o să fie prelungit "termenul de depunere a ofertelor".
"Este o solicitare foarte punctuală, care generează riscuri de blocare a întregului de proces, ce ar conduce la o întârziere inacceptabilă de livare a manualelor de clasa a III-a. O să prelungim termenul de depunere, o să retipărim manualele [existente - n.red.] de clasa a III-a, astfel încât elevii să aibă, în septembrie, manuale. În paralel, o să lansăm licitația pentru manualele de clasa a IV-a, foarte rapid", a adăugat ministrul Educației.
Pe de altă parte, ministrul Educației a precizat că va fi introdus bacalaureatul profesional.
"Da, e un subiect foarte serios cel cu bacalaureatul diferențiat. Va trebui să identificăm caile prin care o nouă lege ar putea susține dezvoltarea învățământului profesional. Consider că este extrem de important să găsim o motivație pentru abordarea așa cum se cuvine a învățământului profesional, ca să nu mai fie perceput ca o rută a eșecului. Dacă sunt oameni hotărâți să meargă catre o meserie, sunt convins de necesitatea invatamantului profesional", a mai spus Sorin Cîmpeanu.
În acest context, întrebat cine ar mai opta școala profesională, dacă ar ști că la liceu poate să obțină o diplomă de BAC, ministrul Educației a explicat:
"Dacă nu te-ai dus la școala profesională și totuși vrei să finalizezi studiile, să ai o diplomă de bacalaureat, nu e mai simplu să optezi pentru o formă de bacalaureat cu un nivel de dificultate al subiectelor mai scăzut, care îți oferă mai multe șanse de a promova? Urmând ca pe viitor să poți, în funcție de opțiunile tale de dezvoltare a carierei, să poți accede și către bacalaureatul științific, care îți oferă șansa studiilor la nivel de licență, asumându-ți, însă, și diferențele cu privire la diferențele de dificultate a subiectelor și modificările curriculare, apărute în intervalul dintre momentul în care ai terminat liceul și momentul în care susții bacalaureatul", a spus Sorin Cîmpeanu.