MENIU

România ar putea genera o NOUĂ variantă virală de Covid - semnal de alarmă. Radu Țincu: OMS va propune măsuri restrictive

România ar putea genera o NOUĂ variantă virală de Covid / Foto: Profi Media

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul de Urgență Floreasca, din Capitală, a vorbit despre decizia Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a trimite la București un expert pentru situații de urgență sanitară ca urmare a eșecului campaniei naționale de vaccinare și s-a arătat de părere că OMS va propune măsuri restrictive.

„Dincolo de această îngrijorare în ceea ce privește România, autoritățile europene își fac mari probleme în legătură cu riscul ca din România pandemia să evolueze și în Europa”, a afirmat medicul, duminică seara, la un post TV, trăgând, totodată, atenția că există riscul ca țara noastră „să genereze o nouă variantă virală”, scenariu avansat, de altfel, și de fostul ministrul al Sănătății, Vlad Voiculescu.

OMS trimite o delegație în România pe fondul eșecului campaniei de vaccinare anti-Covid. Anunțul președintelui Colegiului Medicilor

Heather Papowitz, director OMS pentru situații de criză medicală, calamități naturale și conflicte, va sta cel puțin 60 de zile în țara noastră, potrivit TVR 1.

„Experta vine din două motive. Sigur că se îngrijorează și de evoluția pandemiei în România, și de faptul că suntem singura țară unde peste 300 de oameni mor zilnic, e o îngrijorare pentru autoritățile europene, dar dincolo de această îngrijorare în ceea ce privește România, autoritățile europene își fac mari probleme în legătură cu riscul ca din România pandemia să evolueze și în Europa. Pentru că am văzut în India, ne amintim, varianta indiană a apărut în acea țară în momentul în care pandemia a scăpat de sub control și numărul de îmbolnăviri a crescut foarte mult. România riscă să genereze o nouă variantă virală și atunci sigur că autoritățile europene încearcă să intervină pentru a-și proteja interesul comunitar”, a explicat Țincu.

Medicul de la Floreasca este de părere că expertul OMS va propune restricții: „Autoritățile române nu au avut curajul să facă aceste propuneri și atunci va fi o propunere din partea Organizației Mondiale a Sănătății”.

În urmă cu o zi, Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a avertizat în direct la Relitatea Plus că o nouă variantă a coronavirusului s-ar putea dezvolta la noi în țară. Asta din cauză că numărul de cazuri noi de COVID a explodat, pur și simplu, iar rata de infectare depășește 25 la mie în anumite localități, spunea Voiculescu. 

"România este în acest moment unul dintre focarele în care mulți sunt infectați și nu este exclus ca în România să se dezvolte o altă tulpină. Este ceva ce va confirma orice epidemiolog", a afirmat fostul ministru al Sănătății.

Și medicul fostului premier israelian Benjamin Netanyahu, doctorul Herman Berkovits, este de acord că dezastrul din România a fost provocat de numărul mic de vaccinați.

"Un singur secret este. Secretul este de lămurit populația să se vaccineze. Ăsta este secretul cel mai mare și cred că în România nu se face destul în această privință. Eu cred că e ft important ca toată lumea în România, dacă sunt medici, actori, media și în special Biserica Română trebuie să lămurească populația să se vaccineze. Cât timp nu va fi această vaccinare va continua dezastrul", a spus medicul, la Realitatea PLUS.