Nou demers pentru desființarea Institutului Revoluției, condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu
Societatea Timișoara, alături de Asociația Revoluționarilor fără privilegii și de Fundația Gheorghe Ursu, a inițiat un demers către Parlamentul României, pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, avându-i ca președinte pe Ion Iliescu și ca director general pe Gelu Voican Voiculescu.
Prin scrisoarea formulată de inițiatori se arată că existența acestei entități nu are nici un temei și că finanțarea ei de la bugetul de stat reprezintă o cheltuială nejustificată și împovărătoare pentru întreaga societate. "Considerăm finanțarea din partea statului a acestui institut nejustificată. Activitatea institutului a avut un efect minor, partizan și neconvingător în aspecte esențiale ale Revoluției", se arată în doumentul citat.
Un prim pas în sensul desființării Institutului a fost făcut în anul 2019 de Guvernul Orban, prin adoptarea unei ordonanțe de urgență, care a fost respinsă ulterior de parlament.
Președintele României Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii prin care a fost respinsă ordonanța de urgență, subliniind că instituția ”nu a acționat în vederea atingerii scopului și misiunii pentru care a fost înființată”.
"Considerăm că este un act de ipocrizie și impostură științifică să pretinzi că studiezi represiunea “în urma căreia au rezultat morți, răniți, arestați, molestați”, să scoți sute de “lucrări și studii” despre fapte evidente care au produs moartea a peste o mie de români, fără să numești, măcar instituțional, pe autorii crimelor. Concret, deși în virtutea probelor adunate, au confirmat în mod repetat existența teroriștilor de după 22 decembrie, lucrările IRRD au evitat cu asiduitate să-i identifice pe aceștia. Chiar dacă probele le dovedeau cu prisosință existența!
La 31 de ani de la momentul definitoriu al curajului său, poporul român a rămas cu tragica întrebare, devenită aproape retorică prin repetiție, “Cine a tras în noi după 22?”. Este o nedreptate profundă pentru memoria eroilor care ne-au redat și apărat libertatea în decembrie 1989. Este dureroasă pentru urmașii acestora, pentru răniții rămași în carucioare de invalizi, pentru memoria colectivă și pentru imaginea noastră ca popor", se mai arată în documentul citat.