MENIU

Norul de praf deșertic din Asia și Rusia a ajuns deasupra României. Calitatea aerului, afectată

Praful deșertic reprezintă o amenințare pentru persoane cu diverse probleme medicale (Meteo Tulca-Bihor)

Valul de praf deșertic din Asia și Rusia a ajuns deasupra României, iar măsurătorile privind calitatea aerului au indicat depășiri ale unor concentrații în zona Iași. Meteorologii au anunțat că norul de praf va străbate spațiul aerian al României până în noaptea de joi spre vineri.

În urma monitorizării calităţii aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi, s-a constatat că, începând cu 03.09.2024, orele amiezii, concentraţiile măsurate automat pentru indicatorul PM10 au început să crească abrupt în cele 4  staţii de monitorizare a calității aerului în care se măsoară automat acest indicator, maximele orare fiind înregistrate la ora 18.00, cu valori de 3-4 ori mai mari decât valoarea medie zilnică permisă (IS-1 126.55 μg/m3,  IS-2 148.26 μg/m3, IS-4 217.21 μg/m3, IS-5 158.88 μg/m3), aşa cum se poate vedea din graficul de mai jos.

Potrivit specialiștilor de la Meteo Moldova, această creștere a concentrației de particule nu este generată atât de mult de transportul de praf din regiunea deșertică de la est de Marea Caspică, cât de antrenarea de particule mobile din stepa calmucă, o regiune  aridă aflată în apropierea Mării Caspice, pe cursul inferior al Volgăi.

 
Conform  informaţiilor emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), cauza acestor valori crescute este pusă pe seama masei de aer încărcată cu particule de praf cu originea în partea central-sud-vestică a Asiei (zona deșertului Karakum), care tranzitează zona noastră în perioada 03-05.09.2024.
 

Recomandările sunt ca, pe perioada acestui episod de poluare cu praf fin, persoanele sensibile și/sau ale căror simptome apar sau sunt amplificate în episoadele de poluare, precum diabetici, persoane cu imunitate scăzută, persoane cu boli neurologice sau cardiace, respiratorii, boli infecțioase, să evite ieșirile și activitățile intense în aer liber.

 
Mai multe articole despre:
praf saharian nor rusia asia calitatea aerului poluare