MENIU

Noi vești proaste. Românii, loviți în 2018 de un val de scumpiri la alimente

<p>Scumpiri 2018</p>

Producătorii din industria alimentară avertizează că urmează noi majorări de prețuri la carne, ouă și pâine. Motivul: creșterea euro și producția slabă de anul acesta. Deocamdată, producătorii din domeniu nu avansează procente clare. Veștile proaste vin la scurt timp după ce am fost puși în fața unui paradox: am importat mâncare de cinci miliarde de euro, deși autoritățile s-au lăudat cu o producție internă record în 2017.

Creșterea economică se bazează pe consum. În privința produselor alimentare, românii cumpără, în continuare, mai mult din import. Iar asta se vede în deficitul balanței comerciale. Euro a tot crescut anul trecut, iar în 2018 este estimate la 4,7 lei.

”Exportăm materii prime, implicit subvenție, suntem net exportatori de subvenție, în loc să facem produse cu valoare adăugată în România, să creem locuri de muncă în România. oi avem o producție record de 10.2 milioane de tone, dar cu toate astea, jumătate din totalul pâinii pe care o consumăm vine din comerțul intracomunitar”, a declarat EMIL DUMITRU – președinte Federația Națională Pro Agro.

În toamna anului trecut, ouăle s-au scumpit într-o singură lună cu 30 de procente, iar untul cu 7. Rata medie a prețurilor de consum a crescut anul trecut cu peste 3,2%, cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani. Iar anul acesta vine cu alt val de scumpiri.

”Dacă prețul combustibilului va crește, și, dacă și prețul la energie va crește în continuare, sunt factori cerți care influențează și prețurile alimentelor. Putem vorbi de o creștere de câteva procente, dar cred că mai mult de 4,5%”, a spus DRAGOȘ FRUMOSU – președinte FNSIA.

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că nu vor fi scumpiri importante la alimente.

”Am spus-o de fiecare dată că aceste prețuri vor oscila, dar ne interesează amplitudinea unor asemenea prețuri”, a declarat PETRE DAEA.

Ministrul este contrazis însă de producători.

”Va fi o majorare, nu așa de mare cum se crede, nu așa de mică cum se speră, în primăvara asta. Ce va fi după aceea e foarte greu de spus”, a declarat SORIN MINEA – președinte Federația Patronatelor Industria Alimentară.

Oricum deficitul de peste 700 de milioane de euro, va fi acoperit cu producția record la cereale. Dar vremea arputea afecta producția agricolă în acest an, iar asta se va simți în prețuri.

 
Mai multe articole despre:
alimente scumpiri