Noi servicii medicale decontate de CNAS începând cu 1 octombrie 2023
De la data de 1 octombrie 2023, vor intra în vigoare unele măsuri importante pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la servicii medicale de înaltă calitate. În acest sens, CNAS va deconta noi servicii medicale, făcând astfel mai ușor pentru oameni să primească îngrijirea medicală de care au nevoie.
Aceste servicii medicale noi includ psihoterapie, dar și alte servicii specializate care se bazează pe nevoile specifice ale pacienților, precum și pe cerințele specialiștilor și medicilor care își desfășoară activitatea medicală în sistemul public de sănătate. Această nouă măsură va spori calitatea asistenței medicale din România și va asigura pacienților accesul la terapii și tratamente adecvate, fără a fi nevoie să suporte costuri suplimentare.
Astfel, începând cu data de 1 octombrie 2023, persoanele cu tulburări din spectrul autist pot beneficia de servicii de psihoterapie şi de alte servicii specifice decontate de CNAS în limita a 135 de lei pentru fiecare şedinţă.
Noi servicii medicale decontate de CNAS începând cu 1 octombrie 2023
De acest subprogram se estimează că ar putea beneficia 13.471 copii şi 2.660 adulţi diagnosticaţi de medicul psihiatru/psihiatru pediatru cu tulburări din spectrul autist, scrie Doctorul Zilei.
Un nou subprogram naţional de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist
„De la 1 octombrie va demara un nou subprogram naţional de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programului naţional de sănătate mintală, derulat de CNAS.
Astfel, copiii şi adulţii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist vor putea beneficia de servicii de psihoterapie şi/sau consiliere psihologică clinică şi/sau consiliere/intervenţie de psihopedagogie specială-logopedie, respectiv intervenţii psihologice validate ştiinţific în tulburări din spectru autist, inclusiv elaborarea unui plan de intervenţie personalizat pentru fiecare bolnav”, anunţă CNAS.
Rate mai mari, de la 1 octombrie. Sute de mii de români, loviți în plin de majorarea IRCC
Noul subprogram este reglementat printr-un Ordin pentru modificarea şi completarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, publicat în data de 26 septembrie, în Monitorul Oficial.
„Este esenţial ca toţi pacienţii să aibă acces echitabil la servicii medicale. La acest pachet nou de servicii medicale decontate de către CNAS, atât de necesar pacienţilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist, s-a lucrat foarte mult împreună cu asociaţiile de pacienţi şi organizaţiile neguvernamentale. Aşa cum este sănătos să se întâmple.
Am spus că prioritar la CNAS va fi să construim un sistem eficient, centrat pe nevoile reale ale asiguratului. Asta facem. Aprecierile mele se îndreaptă către toţi cei care au depus eforturi pentru ca viaţa pacienţilor diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist să fie mai bună. E un pas important în construcţia unui sistem de sănătate modern, în România”, a declarat preşedintele CNAS, dr. Andrei Baciu.
În România, există oficial 558.000 de persoane care suferă de autism. Costul mediu lunar doar al terapiilor pentru un singur copil se ridică la 1.500 – 2.000 de euro.