MENIU

Noi scumpiri la raft, din această toamnă! Prețurile la alimente o vor lua razna: românii sunt disperați

Noi scumpiri la raft, din această toamnă! Prețurile la alimente o vor lua razna: românii sunt disperați

Toamna vine cu noi scumpiri. Uleiul de floarea soarelui, lactatele și carnea sunt printre produsele pentru care vom plăti mai mult în următoarele luni. Experții vorbesc despre recolta slabă de floarea soarelui, cea mai mică din ultimii 15 ani. Scumpiri vor fi si la raionul de carne. Se estimează că pentru carnea de porc am putea plăti cu 5% mai mult. 

Seceta extremă ne arde buzunarele și în această toamnă. Deși reprezentanții Guvernului vorbesc despre plafonarea prețurilor pentru anumite produse, iată că experții anunță scumpiri în lanț la mai multe produse.

"Greu, este foarte greu. Pensiile sunt asa cum sunt, deci nu ne mai asteptam la nimic. Vorbesc serios, la nimic. Hai, sa zic ca anii trecuti parca asa si asa, dar acum e de groaza, foarte scump", spune o pensionara.

"Un trai mult mai greu. E adevarat ca au crescut si pensiile, asa cum au crescut, la cineva mai mult, la cineva mai putin, dar ne asteptam si la o scumpire si o sa fie foarte greu, scumpirea din nou a alimentelor… Va fi greu pentru traiul de zi cu zi", a declarat o alta.

Majorări de prețuri va înregistra și carnea, dar și produsele din acest aliment. Practic, kilogramul de pulpă de porc va ajunge de la 24 de lei, la 27. Iar la pieptul de pui prețul va crește de la 29 de lei, la 32 de lei pe kilogram.

"De la o saptamana la alta sunt alte preturi. Am vazut si 50 si ceva de lei kilogramul de parizer, am vazut 80 si ceva de lei un kilogram de crenvursti", a declarat un cumparator.

Mai mult am putea plăti și pentru brânză, ouă sau lapte, dar și pentru ulei. Iar asta în condițiile în care, în acest an România a avut cea mai slabă recoltă de floarea soarelui din ultimii 15 ani.

"Scumpirile nu aduc bucurii niciodata cumparatorilor, mai ales la acea categorie de oameni, care nu-si permit nici la preturile actuale sa cumpere decat poate strictul necesar, in rest este o problema pentru o mare parte din popultie", a afirmat, la randul sau, un alt cumparator. 

Seceta severă va duce și importuri mai mari. În primele șase luni ale acestui an, România a importat mâncare în valoare de cinci miliarde de euro.