Protestul din Capitală s-a încheiat înainte de ora 11:00, fără incidente. Până CÂND vor continua să iasă oamenii în stradă
În plin val 3 al pandemiei de coronavirus, românii nu renunță la proteste. Grupările anti-restricții nu mai fac însă front comun, așa cum o făceau până de curând. Unii și-au dat, astăzi, întâlnire la Universitate, alții în piața Revoluției sau Piața Victoriei. În timp ce în alte țări europene sunt interzise adunările publice, în România, mii de oameni au ieșit în stradă în ultimele 7 zile fără să respecte vreo măsură sanitară în contextul în care, la ATI, se află în stare gravă aproape 1500 de români.
UPDATE 11:00 - Protestul s-a încheiat în Piața Universității, acolo unde, de altfel, a și început. Nu s-au dat amenzi până acum, dar acest lucru este, totuși, posibil să se întâmple în orele următoare, așa cum și reprezentanții Jandarmeriei au anunțat. Mai sunt încă legitimate câteva persoane, dar în cea mai mare parte oamenii s-au întors la casele lor, având în vedere că afară plouă și este destul de răcoare.
UPDATE 9:50 - La proteste s-au alăturat și reprezentanții galeriilor din Capitală. Este alertă în rândul polițiștilor și al jandarmilor prezenți la amnifestații pentru a asigura ordinea și liniștea publică. Protestaraii se pregătesc să plece către Palatul Cotroceni.
UPDATE 20:30 - Protestatrii au ajuns în Piața Victoriei. Deși a început să plouă, oamenii nu par speriați. Din contră, tot fără mască și făr să țină cont de distanțare, au încins Hora Unirii. De aici, protestatarii vor merge spre Parlament și, mai apoi, spre Palatul Cotroceni - ultima oprire conform informațiilor Realitatea PLUS.
Pentru că este trecut de ora 20:00, au intrat în vigoare restricțiile de seara, asta ca urmare a indicelului ridicat de infectare din București. Cum însă este Paștele Catolic iar oamenii au voie să se afle în afara locuințelor în intervalul 20:00-02:00, manifestanții vor profita de această excepție de la regulă.
UPDATE 19:00 - S-a plecat de la Universitate spre Piața Victoriei. Tarficul este în prezent blocat pe bd. Magheru. Forțele de ordine sunt la datorie și ele.
Jurnaliștii prezenți la proteste continuă să fie huiduiți, înjurați și chiar îmbrânciți pentru că manipulează - spun protestatarii - datele venite de la Grupul de Comunicare Strategică. "Nu există pandemie! Nu există virus! Libertate! Ieșiți din casă, vrem o viață normală!", strigă protestatarii, care cer ridicarea restricțiilor.
UPDATE 17:30 - În doar o jumătate de oră, numărul participanților a crescut, ajungând la 1000. Jandarmii au început să legitimeze persoanele fară masca de protecție. Nepurtarea măștii în spațiul public este, însă, tocmai una din revendicările manifestanților. Poliția și Jandarmeria continuă să asigure zona. În scurt timp, manifestanții vor pleca în marș către Piața Victoriei.
Oamenii sunt reticenți față de jurnaliști, pe care îi huiduiesc și îi acuză de trunchierea informațiilor și chiar de manipularea acestora, în ceea ce privește cifrele zilnice ale pandemiei de COVID, cifre care sunt transmie de Grupul de Comunicare Strategică și preluate de media.
UPDATE 17:00 - Aproximativ 200 de persoane s-au strâns în Piața Universității. Oamenii nu poartă mască și nu respectă regulile de disanțare socială. În zonă sunt și foarte multe mășini de poliție.
"Mă aflu aici pentru libertate, pentru drepturi fundamentale, pentru Constituția României. Mă nemulțumesc toate răspunsurile aberante de la autorități. De ce ce toate autoritățile merg pe aceeași placă - vaccinarea. (...) Nu înțeleg cum cel mai renumit institut din Ronia nu ne răspunde la întrebarea legată de ce conțin vaccinurile. (...) Deși au implicat și Armata, deși avem un colonel făcut peste noapte, nu avem răspunsuri. Măsurile luate timp de un an și o lună nu au dat rezultate. Avem bolnavi cronici, avem bolnavi de cancer (...) dar se vorbește doar de Covid. Nu e vorba doar de HORECA, ci și de edituri, de școli. Suntem într-un colaps din care nu știm cum vom ieși", a declarat Gabriela Calițescu, participant la protestul din Capitală și, totodată, jurnalist TV.
UPDATE ORA 16:00 - 130 de persoane sunt adunate în Piața Universității din Capitală. Vorbim despre oameni nemulțumiți de măsurile impuse de autorități. Protestatarii spun că vor merge în marș către Piață Victoriei, iar de acolo vor merge la Parlament să își strige nemulțumirile. Oamenii sunt veniți cu steaguri, cu vuvuzele și pancarte. Ei vor o viață normală și spun că restricțiile existente îi împiedică să ducă o astfel de viață.
Organizatorii spun, la rândul lor, că vor să aibă parte de un protest pașnic, menționând că se așteapă la participarea a peste câteva sute de persoane.
UPDATE ORA 15:00 - În piața Universității a crescut numărul protestatarilor la aproximativ 30 de persoane. A început și protestul din Piața Revoluției, din fata sedului Ministerului Afacerilor Interne. Și aici sunt tot în jur de 20 de persoane. În Piața Revoluției este așteptată și Diana Șoșoacă.
UPDATE ORA 14:00 - Primul protest a început la Piața Universității însă după o oră s-au strâns doar 20 de persoane.
Capitala va fi astăzi scena mai multor proteste. Cei care nu mai suportă restricțiile pandemiei vor ieși din nou în stradă. Se anunță manifestații în Piața Universității și Piața Revoluției.
Primul protest are loc la ora 13 la Piața Universității și acolo își dau întâlnire cei organizați de Grupul civic starea de libertate.
Un al doilea protest are loc tot la Universitate, în zona fântânilor, la îndemnul celor de la AUR, însă în jurul orei 15.
Un al treilea protest e anunțat tot la ora 15 însă în altă parte a Capitalei: în fața Ministerului de Interne. Aici sunt așteptați susținătorii senatoarei Diana Șoșoacă.
Ulterior ar urma ca toți protestatarii să se întâlnească în Piața Victoriei, locul obișnuit al acestor proteste. Cu toate astea, este posibil ca protestatarii, dacă se adună în număr suficient, să mai mărșăluiască și în alte zone ale Bucureștiului, așa cum au făcut în celelalte zile.
De aproximativ o săptămână, în fiecare zi au loc astfel de proteste în Capitală, dar și în marile orașe ale țării, acolo unde protestatarii se adună în fața prefecturilor. Oamenii vor să fie ascultați, așa că este de așteptat ca manifestațiile să continue și zilele următoare.