Realitatea.net
MENIU

Noi prevederi legate de Prima Casă 2017

Mai puţini bani pentru "Prima casă"! Guvernul a aprobat plafonul pentru 2017. 2,5 miliarde lei în acest an, cu 400 de mii de lei mai puțin decât anul trecut. Totuşi, de anul acesta, statul vrea să încurajeze cumpărarea de locuinţe noi, aşa că oferă garanţii mai mari pentru imobilele proaspăt construite. 

În Prima Casă 2017, statul garantează 50 la sută din valoarea unui credit pentru o locuinţă nouă, şi doar 40 la sută pentru un împrumut acordat pentru o locuinţă veche, de până la 60.000 de euro.

Avansul minim cerut în Program, principalul avantaj al lui, este de 5%, în condiţiile în care un credit ipotecar clasic are acum pe piaţă un avans de 15%. Programul Prima Casă a fost introdus în 2009, în contextul în care piaţa imobiliară era blocată din cauza crizei financiare. În cei opt ani de funcţionare au fost acordate finanţări în valoare de aproximativ 34 miliarde de lei. 

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, Guvernul a modificat prin aceeași HG normele metodologice de implementare a programului "Prima casă", astfel încât să fie armonizate cu modificările aduse acestui program prin OUG 97/2016.

Astfel, se introduce un nou set de definiții ale locuințelor care se pot achiziționa/construi prin acest program.

"Prin locuință nouă, în sensul Programului "Prima casă", se înțelege orice imobil care respectă cerințele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinația de locuință, recepționat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuințele supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat vor fi asimilate locuințelor noi", precizează sursa citată.

De asemenea, potrivit actului normativ, se reglementează ca termenul de cinci ani aplicabil în cazul locuințelor noi și/sau consolidate să fie calculat în funcție de data efectuării recepției la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.

"Totodată, în cuprinsul normelor metodologice se introduce sintagma 'proporțional cu procentul de garantare' în cadrul referirilor la împărțirea proporțională a riscurilor și pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, sintagmă care reflectă procentul diferențiat în funcție de categoria de locuință achiziționată în cadrul Programului", se arată în comunicat.

Mai multe articole despre:
prevederi prima casă 2017