MENIU

Noi informații despre vaccinarea anti-Covid în rândul persoanelor vârstnice. Ce li se recomandă

Noi informații despre vaccinarea anti-Covid în rândul persoanelor vârstnice

Autoritățile sanitare din Norvegia au făcut publice, luni, noi detalii despre posibila legătură a deceselor unor persoane vârtsnice cu vaccinul anti-Covid. Acestea și-au menținut recomandările privind o evaluare medicală înainte de administrarea vaccinului, însă au precizat că nu există o legătură directă între administrarea primei doze și deces. Norvegia a început campania de imunizare cu persoanele în vârstă și bolnave din căminele de bătrâni.

Informațiile conform cărora unele decese ar fi putut fi provocate de vaccinul produs de Pfizer/BioNTech au apărut după ce în Norvegia au murit 33 de persoane vârstnice din aziluri, după debutul campaniei de vaccinare. Acestea aveau însă 80-90 de ani și sufereau de diverse boli în stadii avansate. 

”Referitor la cauza deceselor, nu a existat nicio analiză. Cel mai important este să ne amintim că 45 de persoane mor în fiecare zi în case de bătrâni din Norvegia. Deci nu s-a stabilit să existe un exces de mortalitate sau că aceasta ar avea legătură cu vaccinurile”, a declarat luni, într-o conferință de presă, directoarea Autorităţii norvegiene de sănătate publică, Camilla Stoltenberg.

În schimb, țara a recomandat ca persoanele vârstnice și fragile să fie supuse unor evaluări medicale înainte de administrarea vaccinului. 
”Nu este exclus ca o parte dintre cei cărora li se propune să se vaccineze să fie nişte persoane într-atât de fragile încât vaccinarea să fie de prisos, căci starea lor se poate deteriora din cauza unor efecte secundare normale”, a adăugat Stoltenberg.

Autoritatea norvegiană a medicamentului a provocat îngrijorare la sfârşitul săptămânii trecute, când a anunțat că efecte secundare obişnuite ale vaccinurilor ARN mesager, precum febra sau greaţa, ”ar putea duce la un rezultat fatal în cazul pacienţilor fragili.”

Mai multe ţări au raportat decese după vaccinare, dar autorităţile sanitare consideră că nu se poate stabili nicio legătură cu vaccinul, notează Agerpres. Pfizer şi BioNTech au declarat luni pentru AFP că ”lucrează cu Agenţia norvegiană a medicamentului pentru a aduna toate informaţiile pertinente”. ”Cei mai mulţi sunt persoane cu o vârstă înaintată, cu boli, iar unii sunt bolnavi în fază terminală”, a indicat dezvoltatorul vaccinului. 

Până în prezent, în Norvegia au fost vaccinate 48.000 de persoane, dintr-o populaţie de 5,4 milioane de locuitori.

Mai multe articole despre:
vaccinul anticovid persoane varstnice norvegia