MENIU

Incendiu Constanța. GAFELE salvatorilor de lângă femeia prăbușită, trădate de noi imagini de la tragedie. Ce proceduri au ÎNCĂLCAT

Incendiu Constanța

Au apărut noi imagini de la tragedia de la Constanța, acolo unde o femeie s-a aruncat în gol de la etaj pentru a scăpa de flăcări. Pe noile imagini se vede cum angajații de la SMURD i-au acordat primul ajutor femeii prăbușite și ce proceduri s-au încălcat. 

Sunt imagini cu puternic impact emoțional în care se poate observa cum femeia a căzut în gol, după care echipajele SMURD mută corpul femeii imediat după căzătură, ceea ce este o încălcare gravă a regulamentelor, potrivit profesioniștilor în acordarea primului ajutor. Cei aflați la locul tragediei au luat-o pe victimă de mâini și de picioare și au mutat-o până când un alt membru al echipajului le-a cerut să o lase jos.

Pe de altă parte, specialiștii spun că o victimă poate fi mutată doar dacă se prezumă că există un risc iminent pentru salvatori sau pentru cei implicați în eveniment.

În imagini se aude un pompieri spunând: „O mutăm, să nu cadă ceva pe noi”. Victima se afla chiar sub balconul care a luat foc.

În acest caz a fost declanșată o anchetă pentru neglijență în serviciu. Trei subofițeri de la Detașamentul Constanța sunt cercetați pentru că ar fi anunțat evenimentul târziu.

Reamintim că o femeie de 57 de ani a murit pe 16 februarie după ce a căzut de la etajul 6 al blocului în care locuia, după ce un incendiu i-a cuprins apartamentul. S-a întâmplat chiar sub ochii angajaților ISU, care veniseră la intervenție fără scară și saltea de salvare.

Scenele șocante în care femeia a sărit de la balcon au fost surprinse de un martor. Femeia a stat agățată de pervazul balconului însă nu a a mai rezistat și a căzut în gol. Pompierii care se aflau la fața locului au privit neputincioși întreaga scenă. Salvatorii care au ajuns primii la fața locului nu aveau echipamentele necesare pentru a o salva pe femeie. 

Inspectoratul pentru Situațiii de Urgență Dobrogea a rcunoscut că a greșit! În plus, cei de la ISU au de demontat acuzații foarte grave: de falsificare a comunicatului oficial emis după tragedie. O femeie a murit marți dimineață după ce a sărit, disperată, de la etajul 6 pentru că i-a luat foc apartamentul. Echipajul ISU nu a ajuns la timp pentru a încerca salvarea ei. Realitatea de la fața locului contrazice flagrant informațiile transmise oficial de ISU Dobrogea. Aceștia susțin că autoscara a ajuns la doar două minute după căderea femeii. În realitate însă, autoscara a ajuns mult prea târziu, la 16 minute după ce aceasta a căzut. Deși numărul de urgență 112 a fost apelat în timp util, echipajul de salvare cu autoscara a ajuns, de fapt, la... 16 minute după dramaticul eveniment, și nu în două minute, așa cum au anunțat cei de la ISU. Șeful ISU, Mihail Amarandei, a recunoscut greșeala, în exclusivitate, la Realitatea PLUS. Ulterior, ISU a transmis un nou comunicat de presă în care se anunță că a început o anchetă internă.