MENIU

Noi dileme în cazul rețelei sinistre de la Iași. Casa de Asigurări a făcut controale în iulie 2022 și a descoperit nereguli

Ies la iveală noi detalii în cazul medicilor acuzați că ar fi luat dispozitive medicale de la persoane decedate și le-ar fi montat pacienților! Potrivit unor surse, în luna iulie reprezentanții Casei Județene de Asigurări din Iași au făcut verificări la Spitalul Spiridon și au găsit o serie de nereguli grave, inclusiv în ceea ce privește implementarea programelor naționale de sănătate curativă privind bolnavii cardiaci

Conducerea unității medicale ar fi aflat încă de atunci procedurile ce aveau loc în clinica de cardiologie.

Conform surselor, ar exista inclusiv un raport de audit făcut de către Comisia de Sănătate din minister, după un control al Ministerului Sănătății pornind de la acele verificări făcute de Casa de Asigurări de Sănătate.

Întrebări incomode pentru ministrul Sănătății

În acest moment există și o interpelare făcută de vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților în care îi cere lui Alexandru Rafila să răspundă și să spună de ce managerul spitalului din Iași a refuzat să cumpere un echipament extrem de important pentru bolnavii cardiaci.

„Domnule ministru, cum explicați faptul că actualul manager al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași a refuzat să solicite aparatură de înaltă performanță pentru pacienții cu afecțiuni cardiace deși Ministerul Sănătății avea resurse confirmate pentru achiziționarea acesteia?,” scrie în interpelarea înaintată de deputatul Emanuel Ungureanu.

În continuarea actului oficial, deputatul pune o serie de întrebări „incomode” ministrului Sănătății:

„Cum explicați domnule Rafila faptul că, deși Acordul Cadru a fost încheiat și semnat încă din luna octombrie 2022, firma câștigătoare asumându-și livrarea și punerea în funcțiune a sistemului în interval minim de timp, nici până în acest moment, managerul spitalului nu a întreprins nici un demers pentru finanțarea achiziției de la Ministerul Sănătății? Aceasta în condițiile în care, listele de așteptare la singurul centru existent depășesc perioada de 2 ani de zile?”

„Cum explicați totodată, prin prisma morbimortalității înalte prin tulburări de ritm (care pot fi tratate eficient cu acest sistem) absența oricărui demers din partea conducerii unității sanitare privind încadrarea cu personal medical de specialitate, în ciuda faptului că există norme în statul de funcții?,” mai întreabă deputatul în încheierea interpelării sale.

Între timp, medicul Dan Tesloianu, care pe parcursul carierei a strâns o avere uriașă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Spre exemplu, deține împreună cu soția sa mai multe proprietăți și o colecție de obiecte de artă.