Noi dezvăluiri, la Realitatea Plus, despre afacerile lui Ion Țiriac. Cum și-a clădit marile afaceri în România
Noi dezvăluiri în exclusivitate, la Realitatea Plus, despre modul în care Ion Țiriac și-a dezvoltat afacerile din România. Analistul economic Petrișor Peiu, fostul ministru al Finanțelor Gheorghe Ialomițianu și jurnalistul Mihai Rusu, fost la Europa Liberă și fost tenismen de performanța, au vorbit despre aranjamente cu politicienii de la vârf prin care Țiriac a reușit să obțină în condiții mai mult decât favorabile diverse afaceri profitabile.
PETRIȘOR PEIU - Afacerea Cargo Tarom
"I s-a dat (lui Ion Țiriac - N.R.) fără nicio licitație Centrul cargo Tarom, i-a revenit gratis lui Țiriac cu tot, cu logistică, cu personal, în urma cu 23 de ani. În urma cu ceva ani, România avea curse long curier către diverse destinații din Asia, dar a venit Tiriac cu Lufthansa și a zis că astea sunt curse la care pierd bani. Era o prostie, erau foarte profitabile, dar culmea este că la un an după ce s-au desființat acele curse, pe motiv că sunt neprofitabile, a apărut Lufthansa
O altă afacere care nu poate fi separată de numele lui Ion Țiriac este cea a supermarketurilor. El a adus prima rețea și primul magazin care s-a deschis pe DN1, la Băneasa și a zis un fost un premier să se facă sens giratoriu ca să poată intra oameni. Apoi, pe unde își deschideau magazine marile companii germane, hop și Țiriac, cumpăra terenuri, iar toți primarii s-au făcut preș și i-au cedat zone importante ale orașelor."
MIRCEA RUSU - privatizarea Petrom și contractul EADS
Jurnalistul Mircea Rusu a subliniat și faptul că numele omului de afaceri Ion Țiriac nu poate fi separat de 2 dintre cele mai importante afaceri din perioada post-decembristă: privatizarea Petrom și contractul EADS, cel care prevedea securizarea frontierelor.
"La OMV Ion Țiriac a ajuns prin turneul de tenis pe care-l organiza la Kitzburg, un turneu cu sponsori foarte grei. Se desfășura pe perioada verii și se aduna toată lumea bună, din politică și din afaceri. Pe baza acestor relații s-a construit negocierea dintre guvernul Năstase cu OMV. NU știu câți oameni din guvernul român știau germană, așa că el a fost cel care a mișcat informațiile între cele 2 părți.
În proiectul EADS Ion Țiriac a ajuns în baza faptului că se cunoștea bine cu fostul cancelar Gerhard Schroder, se știau din anii ‘90, tot prin intermediul turneelor de tenis. Nu se poate ca la toate aceste afaceri Țiriac să fi stat pe margine, mai ales că el a spus că Năstase l-a numit consilierul lui pe afaceri."
GHEORGHE IALOMIȚIEANU: A beneficiat de "intrări" la toate guvernele
Și fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițeanu, a vorbit despre faptul că multe dintre afacerile mari ale lui Ion Țiriac în România par să se fi dezvoltat pe seama unor relații subterane.
"Sigur că el s-a bucurat încă din 1990 de multe “intrări” la toate guvernele și a beneficiat din multe privatizări, de ceea m-as bucura ca astfel de persoane să spună câte impozite au plătit în România și câte locuri de muncă au creat aici. (....) ANAF ii verifică pe românii care pleacă în străinătate să câștige niște bani, să trăiască un pic mai bine. Ar fi interesant ca ANAF să verifice rezidența fiscală a unor oameni are au câștigat milioane și miliarde de lei în România dar și-au declarat alte domicilii sau nu și-au declarata deloc. Noi ne repezim asupra unor oameni sărmani și nu ne interesăm de astfel de oameni care fac afaceri, inclusiv Ion Țiriac."