MENIU

Noi detalii din ancheta privind tragedia de la Constanța - Șefa spitalului, absentă de la o ședință importantă cu primarul

Incendiu Constanța. Foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Ies la iveală noi detalii după tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, unde șapte oameni și-au pierdut viața. Cu puțin timp înainte de incendiul care a făcut scrum secția ATI, managerul spitalului a lipsit de la ședința cu primarul Constanței, unde trebuiau discutate necesitățile urgente ale unității medicale. Stela Halichidis nici măcar nu a anunțat că va lipsi de la discuții, potrivit Realitatea Plus.

Cu o o lună înainte de incendiul care a curmat șapte vieți, managerul spitalului, Stela Halichidis, a lipsit de la ședința cu primarul Constanței, Vergil Chițac. A fost în concediu. Și nici măcar nu a anunțat că nu va fi prezentă.
Stela Halichidis era în vacanță, însă. Iar problemele spitalului i-au fost aduse la cunoștință de către secretară. Mult mai târziu.

”Din perspectiva valului 4 și a sosirii iernii, mă interesează să începeți să vă pregătiți și să-mi spuneți ce nevoi aveți, nevoie legate de oxigen, de instalațiile pe care le aveți acolo, inclusiv cea de stins incendiul, tot ceea ce înseamnă ca spitalul să fie funcțional”, a transmis edilul unui reprezentant al spitalului prezent la ședința online. 

Primarul Vergil Chițac a vrut să afle dacă sunt sau nu probleme la instalația tehnică a spitalului dar și dacă unitatea medicală are autorizație de securitate la incendiu. Dar discuțiile nu au fost reluate de atunci. 

Premierul Cîțu spune că pentru Spitalul de Boli Infecțioase de la Constanța au fost alocate fonduri europene în valoare de peste 22 de milioane de lei tocmai pentru gestionarea crizei sanitare. Însă numai 5 milioane au fost folosite anul acesta. Totodată, Cîțu i-a cerut primarului de la Constanța să o demită Stela Halichidis din funcția de manager al spitalului. Aceasta conducea unitatea medicală de 12 ani, numită de fostul primar constănțean, Radu Mazăre.