MENIU

Noi detalii cazul exploziei conductelor North Stream: Explozibilul, adus cu un vas de croazieră

Apar noi detalii despre sabotajul conductelor Nord Stream de anul trecut. Jurnaliștii de la The Wall Streeat Journal scriu că în spatele exploziilor s-ar afla un vas de croazieră de lux. Ancheta jurnaliștilor arată că un grup de ucraineni ar fi orchestrat acest atac, care nu ar avea nicio legătură cu guvernul de la Kiev. 

Mai multe echipe de procurori și de ofițeri de informații lucrează la acest dosar de sabotaj istoric. Mai multe surse din aceste structuri au declarat că un iaht numit Andromeda, ar fi în spatele acestui atac de proporții.

Această navă este deținută de o firmă din Polonia, dar cu legături strânse cu Ucraina, și ar fi plecat cu trei săptămâni înainte de exploziile din Marea Baltică. Acest velier de lux ar fi avut la bord persoane care au obținut actele de identitate falsificate în Bulgaria.

Anchetatorii s-au apropiat de această pistă după ce au refăcut traseul navei care a plecat din portul de agrement Rostock din Germania, cu trei săptămâni înainte de explozia de la Nord Stream 2. Aceștia ar fi oprit dintr-un port discret de pe insula Rugen, unde ar fi încărcat ambarcațiunea de lux cu explozibil. Surse apropiate anchetei spun că indivizii ar fi profitat de faptul că pe timpul nopții camerele de supraveghere nu funcționează.

Chiar procurorul general al Germaniei susține această ipoteză, la care s-a ajuns după ce pe nava Andromeda s-au găsit urme de explozibil.

Experții în scufundări susțin că militari profesioniști pot să transporte explozibilul pe fundul mării cu ușurință. Aceștia au în vedere și alți complici la operațiunea care a destabilizat aprovizionarea cu gaze a Europei.

Distrugerea conductelor Nord Stream este și înca un motiv de tensiune între Statele Unite ale Americii și Rusia. Kremlinul a acuzat serviciile de la Washington că ar fi sabotat aceste conduce strategice pentru Europa. Chiar oficialii de la Moscova susțin că ucraineni nu s-ar afla în spatele exploziilor din septembrie 2022. 

Mai multe articole despre:
north stream explozie vas de croaziera conducta gaz