MENIU

Noi cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Simptomele care te trimit de urgenţă la medic

Potrivit statisticii publicate pe site-ul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, la nivelul întregii țări au fost înregistrate 45 de cazuri din luna mai și până în acum.

Ultimul deces cauzat de virusul West Nile a fost înregistrat săptămâna trecută în București. Totalul morților la nivelul întregii țări este de opt, numai în Capitală având loc patru decese.

Ce este virusul West Nile?

West Nile este un tip de virus răspândit de ţânţari. De multe ori, oamenii trăiesc cu infecţia, dar nu ştiu că o au. În cazuri rare, West Nile conduce la o boală severă care afectează creierul sau măduva spinării. Cei afectaţi pot avea convulsii sau pierderi de memorie. Persoanele de peste 50 de ani prezintă cel mai mare risc.

Transmiterea virusului West Nile

Uneori, ţânţarii transmit virusul şi altor animale, cum ar fi caii. Cu toate astea, nu puteţi obţine virusul de la un animal infectat sau dacă intraţi în contact cu o persoană care a dobândit afecţiunea. Boala se poate răspândi printr-un transplant de organe sau o transfuzie de sânge. Unele dovezi sugerează că West Nile se poate transmite de la o mamă la copilul ei în timpul sarcinii, la naştere sau prin laptele matern.

Simptomele infectării cu virusul West Nile

În general, 80 de persoane din 100, care au West Nile, nu au simptome. Acestea pot debuta în primele 15 zile din momentul în care au fost muşcate de ţânţar.

Simptomele uşoare pot include: febră, cefalee, senzaţie de oboseală, lipsa poftei de mâncare, dureri în tot corpul, erupţie cutanată, de obicei pe piept, şi umflarea ganglionilor limfatici.

Cum se pune diagnosticul pentru West Nile

Persoanele care dobândesc forma uşoară a bolii au febră timp de 5 zile, se luptă cu durerile de cap în jur de 10 zile şi resimt o stare permanentă de oboseală mai mult de o lună.

Potrivit Ministerului Sănătăţii toate aceste cazuri, depistate și înregistrate în România, sunt cazuri sporadice și în momentul de față nu comportă riscul unei epidemii de amploare. De asemenea, recomandă autorităţilor locale să ia masuri de dezinsecție în localităţi, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea.

80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi de urgenţă la cel mai apropiat cabinet medical:

febră ridicată

durere de cap intensă

În cazurile severe, apar şi simptome neurologice:

rigiditate a gâtului

vărsături

erupţii cutanate pe piept

sensibilitate crescută la lumină

convulsii

frisoane

oboseală cronică

slăbiciune musculară

Ministerul Sănătăţii recomandă următoarele măsuri de protecţie:

să evitaţi expunerea la ţanţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

să evitaţi zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc)

să utilizaţi substanţe chimice repelente de ţanţari;

să împiedicaţi pătrunderea ţanţarilor în casă (plase de protecție etc);

să asiguraţi desecarea bălţirilor de apă din jurul gospodăriilor;

să îndepărtaţi recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

 

Mai multe articole despre:
West Nile virus West Nile