Noi avioane de luptă pentru Armata Română. "Un element de descurajare în regiunea Mării Negre"
Spectacol pe cer la baza aeriană de la Borcea şi ceremonie oficială pentru recepția ultimului lot de trei avioane de luptă F-16 Fighting Falcon care a intrat în posesia Armatei Române.
La ceremonie vor participa secretarul de stat Mircea Dușa și generalul-locotenent Laurian Anastasof, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, dar şi secretarul de stat portughez.
Ceremonia de laora 12.00 se desfăşoară în prezenţa secretarului de stat Mircea Duşa, şeful Departamentului pentru politica de apărare şi planificare, a generalului-locotenent Laurian Anastasof, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene şi a unei delegaţii portugheze condusă de secretarul de stat pentru apărare din Portugalia, Marcos Perestrello, precizează ministerul.
La finalul ceremoniei, cei doi secretari de stat se vor întâlni cu detaşamentul portughez dislocat în această perioadă din Baza Aeriană 5 Monte Real în Baza 86 Aeriană Borcea. Prin preluarea celor trei aeronave, Forţele Aeriene Române finalizează Faza I de introducere în serviciu a avioanelor multirol.
Secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Mircea Duşa, şi şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Laurian Anastasof au participat, pe 27 septembrie, la Baza Aeriană din Monte Real, Portugalia, la ceremonia de predare-primire a celor trei aeronave, modernizate la standardul F-16 MLU 5.2R.
Ultimele trei avioane F-16 au fost recepționate, la sfârşitul lunii septembrie, în Portugalia, în cadrul unui eveniment organizat în Baza Aeriană din Monte Real, în prezența unei delegații conduse de secretarul de stat Mircea Dușa, informează un comunicat de presă al Ministerului Apărării.
Potrivit oficialului român, contractul interguvernamental româno-portughez pentru achiziționarea avioanelor F-16 reprezintă, la nivel bilateral, "un model de cooperare eficientă, profesionistă, transparentă și cu beneficii importante" pentru ambele state.
Secretarul de stat Dușa a apreciat și sprijinul american în special în derularea în ansamblu a programului, transferul aeronavelor către România și instruirea personalului navigant și tehnic.
În opinia lui Dușa, achiziția reprezintă și o etapă de tranziție către introducerea în serviciul Forțelor Aeriene Române a aeronavelor de generația a V-a. Demnitarul a apreciat că programul de înzestrare cu aeronave F-16 își va dovedi importanța strategică nu doar pe plan național, ci și la nivel regional, întărind capacitatea României de a răspunde adecvat cerințelor de descurajare și apărare specifice regiunii Mării Negre.