MENIU

NOI audieri în instanță, în dosarul Belina: Ponta, citat ca martor

Victor Ponta, fost premier al României

Victor Ponta este citat la următorul termen din dosarul Belina. Fostul premier trebuie să dea declarație în calitate de martor la Tribunalul București, după ce la ultima ședință de judecată a lipsit. Este vorba despre dosarul care vizează trecerea ilegală a insulei Belina și a unei părți din Brațul Pavel în proprietatea judeţului Teleorman. Terenurile au fost închiriate apoi firmei Teldrum, în spatele căreia se afla Liviu Dragnea, relatează Realitatea PLUS.

Victor Ponta este citat marți, 23 martie, la Tribunalul București să dea declarație în calitate de martor în fața instanței, având în vedere că la ultimul termen care a avut loc în luna februarie a acestui an - atunci când a fost citat prima dată -  a lipsit pe motiv că era plecat din țară.

Atunci a dat declarații, printre alții, fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc. El a explicat care era circuitul unei Hotărâri de Guvern până la aprobare. Fostul ministru a spus însă că nu își amintește nimic de actul normativ din anul 2013, prin care insula Belina și o parte a Brațului Pavel au fost trecute din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și administrarea Consiliului Județean, sub semnătura fostului secretar de stat din ministerul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh. 

La doar câteva zile disanță, cele două proprietăți au fost închiriate firmei TelDrum, în spatele căreia se afla Liviu Dragena, spun anchetatorii DNA.

Acest dosar a fost trimis în judecată în 2018, Sevil Shhaideh fiind acuzată de abuz în serviciu și trimisă în judecată alături de alți inculpați în acest dosar.

Potrivit anchetatorilor DNA, cele două proprietăți nu puteau fi transferate decât prin lege și nu prin Hotărâre de Guvern, având în vedere faptul că făceau parte din domeniul public. 

În timpul urmăririi penale, foștii premieri Ponta și Sorin Grindeanu au relatat anchetatorilor despre invitațiile la pescuit primite din partea fostului lider social-democrat, Liviu Dragnea. Totodată, Victor Ponta, a afirmat în urmă cu ceva timp, în presă, că totul a pornit de la lăcomia fostului lider al PSD. Între timp, cele două proprietăți au revenit în posesia statului.