MENIU

Noi audieri în dosarul Revoluției: Foști membri ai CFSN, față în față cu procurorii militari

Procurorii militari au audiat mai mulți membri ai fostului Consiliu al Frontului Salvării Naționale (CFSN) în dosarul Revoluției din decembrie 1989, fiind solicitate înscrisuri de la mai multe instituții.

Parchetul de pe lângă ÎCCJ informează că procurorii militari au efectuat mai multe acte de urmărire penală în cauză și că, până la acest moment al anchetei, au fost audiați mai mulți membri ai fostului Consiliu al Frontului Salvării Naționale, au fost solicitate înscrisuri de la mai multe instituții și, de asemenea, la dosar au fost depuse acte relevante. În cauză cercetările continuă într-un ritm susținut, urmând să fie audiate și alte persoane.

Oamenii legii reamintesc faptul că, prin ordonanța din 1 noiembrie 2016, s-a dispus extinderea urmăririi penale, in rem, sub aspectul infracţiunii de crime contra umanității.

Astfel, în dosarul Revoluției procurorii arată că, pentru păstrarea puterii, prin acțiunile desfășurate și măsurile dispuse, noua conducere politică și militară instaurată după data de 22 decembrie 1989 a determinat uciderea, rănirea prin împușcare, vătămarea integrității fizice și psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condițiilor de tipicitate ale infracțiunii contra umanității.

Mai exact, existența unui atac generalizat rezultă din numărul mare de localităţi în care au avut loc incidente armate.

"Din modul în care s-a produs acest atac reiese existenţa unui plan după care s-a acţionat, plan care a urmărit crearea unei stări de confuzie în rândul forţelor armate, prin divizarea conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi difuzarea unor ordine, rapoarte şi informaţii false, scoaterea în stradă şi înarmarea populaţiei, respectiv crearea aparenţei unui „război civil” în care să se confrunte unităţi înarmate aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului de Interne sau aceluiaşi minister, în scopul preluării puterii şi legitimării noilor lideri. În realizarea acestui plan s-a apelat la Televiziunea Română care a transmis comunicate alarmiste şi uneori false, la tăierea legăturilor telefonice şi aducerea la conducerea ministerelor de forţă a unor foste cadre militare loiale noii conduceri politico-militare, cu consecinţa generării unui „război” psihologic şi mediatic care a condus la producerea a numeroase victime", se arată în comunicatul remis de PÎCCJ.

 

Mai multe articole despre:
procurori Revoluţie dosarul revolutie