MENIU

Noi audieri in cazul incendiului de la ”Matei Balș”. Rudele - chemate să identifice victimele

Audieri pe bandă rulantă în cazul incendiului de la Institutul ”Matei Balș”. Mai multe cadre medicale au dat explicații în fața anchetatorilor despre modul în care a fost gestionată situația. Ancheta este în desfășurare, polițiștii au ridicat documente și imagini de pe camerele de supraveghere pentru a putea stabili exact cauza tragediei, relatează Realitatea Plus.  

În saloane era frig, însă nu au fost folosite instalații improvizate de încălzire. O spune asistenta-șefă de la Spitalul ”Matei Balș”, chemată la audieri. Alături de ea, o altă asistentă și un medic au dat explicații în fața anchetatorilor, sâmbătă, în dosarul privind incendiul devastator în care au murit cinci persoane. Tot sâmbătă, la INML au fost chemate rudele victimelor pentru a le identifica, relatează Realitatea Plus. 

Vineri au mai fost audiați, ca martori, cinci angajați ai spitalului - un instalator, două asistente și două infirmiere. 

Date oficiale din ancheta de la Matei Balș! Procuror: ”Se pare că au fost două explozii ale unor tuburi de oxigen”

Sâmbătă au fost chemate la Institutul de Medicină Legală și rudele victimelor, pentru identificarea acestora. Patru din cele cinci victime au fost găsite carbonizate, iar una a decedat în urma unui stop cardio-respirator.

Clădirea în care funcționa spitalul avea aviz de la ISU, însă nu și autorizație de funcționare. Anunțul a fost făcut de șeful DSU, Raed Arafat, care a precizat că lipsa autorizației a fost stabilită încă din noiembrie 2020. 

Primele date ale anchetei arată că în pavilionul 5 de la ”Matei Balș” ar fi avut loc două explozii. Sâmbătă vor fi analizate imaginile de pe camerele de supraveghere pentru a se stabili dacă flăcările au pornit de la o aerotermă. Detalii despre ipoteza anchetatorilor sunt disponibile AICI. 

O echipă de specialiști continuă sâmbătă cercetările la fața locului, în saloanele mistuite de flăcări. Aceștia au verificat și toate instalații de gaze. La verificări sunt prezenți și experții de la INSEMEX Petroșani, care au participat și la anchetele de la Colectiv și Piatra Neamț. Anchetatorii iau în calcul si varianta audierii pacienților. 

Sâmbătă a fost confirmat decesul unuia dintre pacienții transferați la alt spital în urma incendiului, fiind vorba despre un bărbat de 70 de ani, care era intubat. Decesul acestuia nu a fost cauzat de incendiu.

Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.