MENIU

Noi amenințări pentru Ucraina, în plin război - Belarus, aliat al Rusiei, a început exerciții militare, inclusiv la granița cu Polonia

Noi amenințări pentru Ucraina, în plin război - Belarus, aliat al Rusiei, a început exerciții militare, inclusiv la granița cu Polonia

Belarus a început exerciții militare în mai multe regiuni, inclusiv la granița cu Polonia, cel mai activ susținător al regimului de la Kiev de la începerea războiului din Ucraina, la comanda lui Vladimir Putin.

Belarus a început exerciţii militare lângă oraşul Brest, situat în apropiere de frontiera cu Polonia, în capitala sa Minsk şi la Vitebsk, o regiune din nord-estul ţării.

Exercițiile militare „de practicare a operațiunilor de luptă privind eliberarea teritoriului ocupat temporar de inamic” durează o săptămână, până pe 14 septembrie, și vizează și recâștigarea controlului asupra regiunilor de frontieră, potrivit Ministerului Apărării din Belarus.

În comunicatul oficial al autorităților bieloruse se precizează că nivelul trupelor și al echipamentelor militare implicate în exercițiu „nu a necesitat ca acestea să furnizeze o notificare în conformitate cu orientările OSCE”.

Exerciţiile sunt supervizate de către şefului Statului Major General al Forţelor armate belaruse, Viktor Gulevici, precizează agenţia oficială de presă belarusă Belta.

Ucraina a staționat trupe și a construit apărări de-a lungul graniței sale cu Belarus, pe fondul semnalelor repetate că vecinul său nordic și-ar putea uni forțele cu Rusia.

Belarus, cel mai apropiat aliat al Rusiei, și-a pus de mai multe ori teritoriul la dispoziţia armatei ruse, de la începutul invaziei în Ucraina, primul conflict de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, reamintește Reuters.

Liderul autocratic al Belarusului, Alexander Lukașenko, cel mai loial aliat al Kremlinului, a permis trupelor rusești să folosească teritoriul său pentru a invada în Ucraina, prin  nord, din 24 februarie. Înainte cu o săptămână de invazie, Rusia și Belarus au desfășurat exerciții militare comune.