NOBEL 2014. Mircea Cărtărescu, șanse mari la PREMIUL NOBEL 2014 pentru Literatură
NOBEL 2014. Mircea Cărtărescu este printre cei care ar putea să câștige PREMIUL NOBEL 2014 pentru literatură. Românul este plasat pe locul 16, înaintea unor nume precum Umberto Eco, Amos Oz sau Salman Rushdie, scrie adevarul. Scriitorul român Mircea Cărtărescu (58 de ani) deţine o cotă egală – 25 la 1 – cu cele atribuite scriitorilor Milan Kundera, Thomas Pynchon şi Bob Dylan în ceea ce priveşte şansele de a câştiga premiul Nobel pentru literatură pe 2014.
NOBEL 2014. Premiul Nobel 2014 A mai rămas puţin până la anunţarea Premiului NOBEL 2014 pentru literatură, care va avea loc în cursul zilei de joi, în urma votului unui juriu alcătuit din 18 scriitori, profesori şi alţi membri ai Academiei suedeze. Premiul se acordă din anul 1901 şi este considerat cea mai prestigioasă şi mediatizată distincţie literară. Chiar dacă, de-a lungul secolului trecut, votul academicienilor suedezi a ocolit multe nume de seamă ale literaturii universale, interesul pentru Nobel rămâne constant, dovadă şi speculaţiile care încing în această perioadă site-urile caselor de pariuri.
Premiul Nobel 2014 Românii au, în acest an, un motiv serios pentru a sta cu ochii pe ştirea care va fi anunţată joi. La fel ca în ultimii ani, scriitorul român Mircea Cărtărescu – al cărui roman, „Orbitor”, a făcut senzaţie în presa suedeză – este cotat cu şanse mari de a câştiga mult-râvnitul premiu, fiind plasat înaintea multor scriitori cu ştaif. Astfel, Cărtărescu se află pe locul 16 în clasamentul agenţiei de pariuri Ladbrokes, cu o cotă de 25 la 1, la egalitate cu nume prestigioase precum Milan Kundera (Cehia), Thomas Pynchon (SUA) şi Bob Dylan (SUA). Românul devansează alţi scriitori celebri, menţionaţi în fiecare an ca posibili câştigători, cum ar fi: italianul Umberto Eco (locul 23), autor al romanului „Numele trandafirului”, israelianul Amos Oz (locul 34) şi britanicul Salman Rushdie (locul 51), autor al „Versetelor satanice”. Pe primul loc în listă se află kenyanul Ngugi wa Thiong’o, cu o cotă de 4.5 la 1, urmat de japonezul Haruki Murakami şi jurnalista belarusă Svetlana Aleksijevitj.
Premiul Nobel 2014 Conform Mediafax, ghicirea câştigătorului reprezintă un exerciţiu care se bazează mai puţin pe date ştiinţifice şi mai mult pe speculaţii şi noroc. Ca în fiecare an, casele de pariuri din Marea Britanie acordă cote scriitorilor creditaţi cu şanse reale de a câştiga Premiul Nobel 2014 pentru literatură. Potrivit casei Ladebrokes, pe primul loc în rândul favoriţilor din acest an se află la egalitate scriitorul japonez Haruki Murakami şi scriitorul kenyian Ngugi wa Thiong’o. Pe locul al treilea se află scriitoarea belarusă Svetlana Alexievici. Scriitorul român Mircea Cărtărescu se află într-o companie selectă, din acest punct de vedere, având o cotă de 26 la 1, la egalitate cu scriitorii Milan Kundera, Thomas Pynchon şi Cees Nooteboom (Olanda) şi poetul american Bob Dylan. Scriitorul român a primit cote similare şi din partea altor case de pariuri cunoscute, precum Nicerodds, Paf şi Unibet. Grupul celor cinci este devansat, în afară de scriitorii de pe „podium”, de poetul sirian Adonis şi scriitorul francez Patrick Modiano, Jon Fosse, Philip Roth, Peter Handke, Assia Djebar, Peter Nadas, Ismail Kadare, Joyce Carol Oates, Adam Zagajewski şi Nawal El Saadawi.
Ce este premiul Nobel
Considerat cea mai prestigioasă şi mai intens mediatizată distincţie literară din lume, Premiul Nobel 2014 aduce la cunoştinţa publicului larg un autor şi opera sa. Trofeul îi aduce acestuia o promovare la scară planetară, renume pe plan internaţional şi câştiguri financiare deloc de neglijat. Nu de puţine ori premiul Nobel pentru literatură a avut şi o semnificaţie politică, având uneori valoarea unei dezavuări a regimurilor autoritare. Într-adevăr, mai mulţi scriitori exilaţi, disidenţi, contestatari, persecutaţi şi interzişi la publicare în ţările lor au fost recompensaţi cu Nobelul pentru literatură, printre aceştia numărându-se nume sonore precum Boris Pasternak, Pablo Neruda, Aleksandr Soljeniţîn şi Gao Xingjian. Premiul Nobel recompensează în special romancieri, eseişti, poeţi şi dramaturgi. Totuşi, lista laureaţilor include şi trei filosofi (Rudolf Christoph Eucken, Herin Bergson şi Bertrand Russell), un istoric (Theodor Mommsen) şi un şef de stat (Winston Churchill, distins pentru memoriile sale de război). În 2013, scriitoarea canadiană Alice Munro, supranumită „maestra nuvelei contemporane”, a devenit primul scriitor din lume care a publicat exclusiv nuvele şi care a fost recompensată cu premiul Nobel pentru literatură.
Mai multe pe adevarul