,,Noaptea ca hoții'', episodul doi. PSD și ALDE, vot pe articole până la miezul nopții
Modificările legii privind statutul magistraţilor au fost adoptate, miercuri, pe articole de deputații PSD, ALDE și UDMR într-o ședință maraton care a durat aproape 13 ore. Votul final a fost amânat din cauza lipsei cvorumului, obținută cu greu de USR și PNL.
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri propunerea de modificare a legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor potrivit căreia statul va fi obligat să se îndrepte cu o acţiune în despăgubiri împotriva magistratului care a săvârşit o eroare cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă.
Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD - ALDE - UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ.
Singura modificare adoptată de plen faţă de varianta comisiei a fost obligativitatea statului de a se îndrepta împotriva magistratului care a săvârşit o eroare din rea-credinţă sau gravă neglijenţă.
Camera Deputaţilor: Statul, obligat să se îndrepte împotriva magistratului care a săvârşit o eroare
Parlamentarii USR au ocupat, miercuri, tribuna Camerei Deputaților ținând în mână pancarte cu mesajul ”Hoții”. S-a ajuns până la huiduieli între parlamentarii Puterii și ai Opoziției.
Partidele de opoziţie, PNL şi USR, au criticat din nou miercuri, la finalul dezbaterii legii 303/2004 privind statutul magistraţilor, modul în care s-a desfăşurat şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, acuzând partidele din arcul guvernamental, PSD, ALDE şi UDMR, de abuz şi încălcarea regulilor democratice.
”După 13 ore de şedinţă de dezbateri, pentru că nu am găsit altă rimă, până la urmă nu a mai avut loc votul final şi putem să o considerăm o victorie. Este o victorie amară şi destul de mică, dar e o victorie importantă pentru mesajul pe care noi putem să-l transmitem cetăţenilor din stradă care au venit acum la gardul parlamentului să-şi exprime nemulţumirea faţă de ce s-a întâmplat pe parcursul acestei zile în Camera Deputaţilor în care efectiv democraţia a fost strânsă de gât”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna.
Liderul PNL Raluca Turcan a afirmat că cei de la PSD au fost dispuşi să calce totul în picioare - regulament, funcţionarea comisiilor permanente, avizele din partea comisiei de la Veneţia.
”Sunt orbiţi şi urmează un singur interes - acela de a răspudne preocupărilor personale, de a salva securitatea lor individuală în justiţie. Sperăm ca ziua de astăzi să fie contracatată prin votul final. Cel mai probabil marţi va fi votul final pe aceste legi. Oamenii sunt deja în stradă şi resping acest comportament abuziv al PSD", a spus deputata PNL.
Aleșii USR și PNL au acuzat coaliția PSD+ALDE că urgentează nejustificat adoptarea Legilor Justiției, proiect prin care, subliniază ei, procurorii ar deveni subordonați Ministerului Justiției.
”Considerăm că Parlamentul trebuie să aibă parte de un spirit civilizat de dezbatere, de argumente, de soluții, astfel încât oamenii din afara Parlamentului să se regăsească în această instituție. PNL va rămâne în plen pentru a solicita și a milita cu argumente regulamentare dezbaterea pe articole a proiectului și sperăm că vom reuși, totuși, să calmăm spiritele și această instituție să nu se decredibilizeze și mai mult”, a declarat liderul grupului PNL, Raluca Turcan.
De altfel, parlamentarii PNL şi USR au anunțat că doresc întreruperea lucrărilor Comisiei pe legile Justiţiei pe toată perioada doliului naţional. Deputații majorității PSD-ALDE au respins solicitările Opoziției de a fi suspendată ședința de plen de azi, pe motiv de doliu, sau de a fi amânat votul privind legile Justiției.
"Nu aveți cei șapte ani de acasă", au vociferat deputații din Opoziție, însă parlamentarii PSD-ALDE au început să bată cu palmele în masă când vorbeau oponenții.
O acuzație extrem de gravă a fost adusă de deputații PNL: aceștia spun că parlamentarii Puterii au introdus în dezbaterea din Plen prevederi care nu au trecut prin comisia specială de modificare a legilor Justiției.
Liviu Dragnea nu a prezidat ședința din Camera Deputaților, informează Realitatea TV, ci a stat în sală și ulterior a părăsit camera de ședințe.
Deputatul USR Dan Barna, presedintele partidului, i s-a adresat lui Liviu Dragnea, care se afla in sala in banca, desi este presedintele Camerei Deputatilor, spunandu-i ca "tot acest spectacol este pentru dumneavoastra".
Miza în Parlament este extrem de mare pe schimbările aduse la Legile Justiției. Primul pachet de legi ieșit din comisia specială Iordache prevede eliminarea cuvântului "independent" din definirea procurorilor și subordonarea politică a magistraților.
Parlamentarii USR și PNL atrag atenția că schimbările pe care alianța de guvernare vrea să fie votate sunt foarte grave:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea