MENIU

Nicușor Dan, detalii despre referendum: Câți bucureșteni este nevoie să fie prezenți la vot, pentru a fi considerat valid

Nicușor Dan, detalii despre referendum

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat marţi că este necesară o prezenţă la urne de 30% pentru ca referendumul local să fie valid.

Totodată, Biroul Electoral Municipal va stabili în cazul fiecăreia dintre cele trei întrebări dacă referendumul este sau nu valid.

"Noi avem un referendum cu trei întrebări, dar validitatea referendumului se va face întrebare cu întrebare. Şi atunci, pentru ca referendumul cu privire la una dintre întrebări să fie valid, trebuie să fie o prezenţă de 30% din numărul bucureştenilor înscrişi în lista electorală - adică 540.000 de oameni. Trebuie ca 25% din numărul alegătorilor înscrişi în Registrul Electoral să exprime o opţiune - adică să ia buletinul de vot şi să spună 'da' sau 'nu' - asta înseamnă 450.000 de oameni. Şi mai trebuie ca dintre cei care au răspuns 'da' sau 'nu' mai mult de jumătate să spună 'da'", a explicat edilul general, într-o intervenţie live pe Facebook.

Nicuşor Dan a precizat că, dacă va fi implementată măsura pe care o propune prin referendum, toate lucrările de construcţii vor fi autorizate de primarul general, inclusiv cele realizate de primăriile de sector. El a explicat că edilii de sector vor avea în continuare atribuţii în ceea ce priveşte: şcolile, străzile secundare, parcurile, colectarea deşeurilor, curăţenia stradală, anveloparea blocurilor, domeniul social.

Totodată, acesta a menţionat că la nivelul Capitalei se emit anual 4.000 de autorizaţii de construire. Dintre acestea, Primăria Capitalei eliberează anual 600 - 700 de autorizaţii, iar el a semnat până în prezent un total de aproximativ 2.500 de autorizaţii.

S-a stabilit calendarul târgurilor de Crăciun 2024 din România. Ce oraș fură startul

"Ceea ce vă garantez este că vom respecta legea, ceea ce nu se poate spune despre ce se întâmplă la unele sectoare în momentul acesta. (...) În acest moment nimeni nu verifică activitatea de urbanism a primăriilor de sector. Societatea civilă este suficient de mică numeric - din păcate - pentru a se preocupa de toate problemele care ţin de urbanism, din Bucureşti şi din România. Instituţiile de control nu funcţionează. Şi suntem în situaţia în care ce se întâmplă la sectoare nu e controlat de nimeni. Indiferent de numele primarului general, e mai simplu să urmăreşti respectarea disciplinei în construcţii şi în autorizare la o primărie decât la şapte primării", a spus el.

Edilul general a mai precizat că au fost "foarte multe" autorizaţii de construire eliberate de primarii de sector pe care el nu le-ar fi dat.

"Sunt inclusiv cele pe care eu le-am contestat, date de primarul Sectorului 2, în baza PUZ Sector 2. E suficient să mergem în Sectorul 4, în zona dinspre Popeşti; să mergem în Sectorul 5, în prelungirea lui Rahova; să mergem în Sectorul 6, în zona dintre Timişoara şi Iuliu Maniu... ca să nu vorbim de Sectorul 3. Sunt foarte multe autorizaţii pe care nu le-aş fi dat", a arătat Nicuşor Dan.

Primarul Capitalei a mai precizat că nu îşi doreşte ca prin referendumul local "să ajute" partidele de dreapta în campania electorală, dar a admis "că este posibil să se întâmple asta, ca efect colateral".

"Ce mă interesează pe mine este să rezolv principalele două probleme cu care m-am confruntat în primul mandat de patru ani. Şi consider că este onest să spun bucureştenilor cum pot ei să mă ajute ca lucrurile să meargă mai bine pentru Bucureşti, în al doilea mandat", a afirmat el.

De ce s-a trezit Gigi Becali cu conturile blocate la bancă. „Aveau prea multe controale”